Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situaţia se schimbă din nou: Cine este acum primarul Capitalei

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия Кишинева
Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Andrei Năstase, a cărui mandat câştigat în 2018 a fost validat în data de 8 octombrie de către Curtea de Apel, urma să exercite funcţia primar general al municipiului până validarea mandatului primarului ales.

CHIŞINĂU, 6 oct – Sputnik. Schimbare de situaţie la Primăria Capitalei. Adrian Talmaci va exercita din nou atribuţiile de primar general. O dispoziţie în acest sens a semnat ieri Andrei Năstase.

Potrivit documentului, având în vedere exercitarea atribuţiilor de viceprim-ministru al Republicii Moldova şi ministru al Afacerilor Externe, Năstase i-a delegat exercitarea atribuţiilor de primar general al municipiului Chişinău lui Adrian Talmaci, secretar interimar al Consiliului Municipal, până la confirmarea legalităţii alegerii primarului general şi validării mandatului acestuia.

Andrei Năstase a semnat dispoziția în calitate sa de primarul general, ales în 2018. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a explicat în cadrul unui briefing de presă că, după ce  mandatul de interimar al lui Adrian Talmaci a expirat luni, 4 noiembrie, primar general este Andrei Năstase.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Năstase revine la MAI, dar nu înainte de a se așeza în fotoliul de primar al Capitalei

„În legătură cu faptul că alegerile au avut loc, domnul Năstase poate reveni la funcția de primar general al municipiului Chișinău”, a declarat Cimil.

Amintim că liderul PPDA Andrei Năstase a deținut funcția de primar timp două zile, din 8 până pe 10 octombrie curent.

Curtea de Apel Chișinău a validat, pe data de 8 octombrie, mandatul de primar al lui Andrei Năstase, câștigat de acesta în urma alegerilor locale repetate din vara anului 2018. Decizia a fost luată în urma unei contestații depuse la hotărârea din data de 19 iunie 2018, emisă de Judecătoria Chișinău, potrivit căreia rezultatele alegerilor au fost declarate nule.

Peste două zile însă, Năstase a anunțat că și-a suspendat activitatea în funcția de primar. ”Am depus o cerere în acest sens. I-am predat atribuțiile domnului Talmaci. Am luat această decizie conform regulilor stabilite de lege”, a declarat el în cadrul unei vizite la Primăria Chișinău.

De ce Năstase a pierdut în fața lui Ceban - greșelile care au făcut diferența>>>

În urma scrutinului din 20 0ctombrie 2019, în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei au acces candidatul socialiștilor Ion Ceban și cel al Blocului ACUM (DA și PAS) Andrei Năstase. Amintim că Ceban a acumulat în primul tur 40,19% din voturi, iar pentru Năstase au votat 31,08% dintre alegători.

În cadrul alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban a acumulat 52,39% din voturile alegătorilor, iar pentru Andrei Năstase au votat 47,61 dintre cetățenii care sa-u prezentat la secțiile de votare

Fluxul de știri
0