Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anularea concursului pentru funcția de procuror general: PDM – gata să dea mâna cu PSRM

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду на выборах примара в Кишинев
Майя Санду на выборах примара в Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a emis un ordin de anulare a rezultatelor concursului pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general. Ceva mai târziu, Guvernul a venit cu un proiect de modificare a legii cu privire la Procuratură.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
PSRM: ministrul Stamate trebuie să demisioneze: S-a întrecut orice limită
CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Conform noilor modificări propuse, prim-ministrul ar urma să selecteze doi candidați la funcția de procuror general pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procurorilor. Socialiștii însă au cerut demisia Ministrului Justiției.

Premierul Maia Sandu a declarat pentru Sputnik Moldova, după ședința Guvernului, că dacă Executivul va cădea în zilele următoare, atunci se va vedea clar cine vrea înfăptuirea justiției cu adevărat și cine nu are această intenție. Mai mult, premierul a subliniat că admite posibilitatea ca Guvernul ar putea fi demis. 

”Suntem gata să mergem în Parlament la dezbaterea moțiunii, acolo unde vor putea adresa întrebări. Ulterior vor lua o decizie care o consideră ei. Este clar că unor personaje nu le place acest proces de curățare. Nu am certitudinea că socialiștii nu vor susține moțiunea PD. Mâine sau poimâine, atunci când va fi dezbătută moțiunea, vom vedea cine se teme de justiția adevărată”, a declarat astăzi Maia Sandu, după ședința Executivului.

De altă parte, Partidul Socialiștilor a anunțat că va înregistra, cel mai probabil, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu. Potrivit socialiștilor, inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de Blocul ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea procurorului general prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician.

”PSRM a luat act de dorința prim-ministrului Maia Sandu de a desemna personal viitorul procuror general. Acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de șeful unui partid politic, în funcție de opțiunile sale personale sau politice. O astfel de inițiativă de subordonare politică a PG este inacceptabilă. nu putem exclude că în realitate liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău, dar și fiind în incapacitate de a conduce eficient Executivul și a livra rezultate populației”, anunță PSRM printr-o declarație.

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi a declarat pentru Sputnik Moldova că intenția premierul de a-și asuma numirea procurorului este una anticonstituțională, întrucât asumarea răspunderii guvernamentale poate să aibă loc doar în situații excepționale, însă la ora actuală nu avem o situație de acest gen.

”Dacă cineva ar contesta această asumare de răspundere a Guvernului, atunci cu siguranță, aceasta va fi declarată neconstituțională. Acest pas ar putea fi interpretat ca depășire a atribuțiilor de serviciu”, a declarat Pavlovschi.

Stanislav Pavlocvschi susține că este greu de estimat câte zile mai are Guvernul Sandu, însă este cert că lucrurile care s-au întâmplat azi denotă o mare greșeală, fie intenționată, fie premeditată.

”Eu cred că decizia de asumare a răspunderii și anularea concursului fie este o greșeală politică, fie un gest bine gândit. Însă eu cred Maia Sandu a văzut că nu prea face treabă și fata a hotărât să plece mai mult sau mai puțin destoinic”, a mai adăugat Pavlovschi.

Deputatul ACUM Sergiu Litvinenco a precizat că următoarele trei zile ar putea fi decisive pentru actualul Guvern.

”Dacă în termen de 3 zile nu se înregistrează o moțiune de cenzură în Parlament, proiectul devine lege și intră în vigoare. Dacă se înregistrează moțiunea de de cenzură, aceasta trebuie dezbătută în Parlament cu maximă celeritate și, în caz că moțiunea de cenzură are susținerea a cel puțin 51 de deputați, Guvernul pică”, a menționat deputatul. 

Din opoziție situația se vede mult mai clar susține deputatul PD, Sergiu Sîrbu. Potrivit oficialului, anunțul premierului Maia Sandu a fost generat de faptul că în lista candidaților la funcția de procuror general nu s-a regăsit un candidat care să fie pe placul lor.

”Este clar pentru toată lumea, Ministerul Justiției, din start a mers pe o cale anticonstituțională din start prin modificarea legii procuraturii. Iar acest rezultat al concursului a fost anulat pentru că nu a plăcut”, a declarat Sergiu Sîrbu pentru Sputnik Moldova.  

PSRM susține că nu vor susține modificările la Legea Procuraturii și se va convoca în cadrul Consiliului Republican pentru a decide dacă această alianță se destramă sau își continuă drumul. Declarația a fost făcută de către deputatul PSRM, Grigore Novac.

”Mâine ne convocăm toți deputații PSRM în ședință, iar în ziua de vineri, până la sfârșitul acestei săptămâni, vom convoca ședința Consiliului Republican al PSRM, unde vom decide dacă continuăm această alianță, ori ieșim de la Guvernare”, a declarat deputatul PSRM Grigore Novac, în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Dacă pică alianța, democrații sunt gata să se așeze la o masă cu socialiștii pentru a crea o majoritate parlamentă susține deputatul democrat Sergiu Sîrbu.

”Suntem gata să ne așezăm la o masă cu oricine, chiar dacă au fost anumite supărări, noi am trecut peste și putem discuta inclusiv și cu socialiștii. Țara nu mai are nevoie de alegeri anticipate”, a adăugat Sîrbu.

Socialistul Grigore Novac însă a declarat că transfugi din PD ori altă formațiune PSRM nu va accepta, însă a evitat să dea un răspuns cert în vederea unei alianțe cu PD.  

”Noi nu putem să îi ținem pe toți forțați în PD, vor considera oportun să voteze cu noi anumite proiecte – foarte bine, însă noi transfugi nu vom accepta”, a declarat Novac.

Amintim că Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo sunt cei patru pretendenți (din totalul de 16) care au trecut de etapa interviului și urmau să fie propuși Consiliului Superior al Procurorilor, care la rândul său să aleagă candidatul la funcția de procuror general.

Fluxul de știri
0