Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Altfel de taxare: Ce propune Ministerul Finanțelor

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul vrea să evite prejudicierea bugetului de stat prin introducerea taxării inverse. TVA pentru anumite bunuri și proprietăți va fi transferat în buget.

CHIȘINĂU, 6 oct – Sputnik. Ministerul Finanțelor a discutat cu reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat, Băncii Naționale a Moldovei, mediului de afaceri, instituțiilor bancare și patronatelor chestiunea cu privire la introducerea taxării inverse, prevăzută în documentul de politici fiscale și vamale pentru perioada 2020-2022.

Экономика - Sputnik Moldova
Problemele Bugetului de Stat în 2019: "Deficit mare și granturi puține" - expert economic

Astfel, potrivit propunerii ministerului de resort, suma taxei pe valoare adăugată (TVA) achitată pentru proprietatea gajată, ipotecată, sechestrată, sau pentru bunurile întreprinderilor declarate în proces de insolvabilitate, va fi transferată în mod prioritar în buget.

Potrivit ministrului Finanțelor, Natalia Gavrilița, prin introducerea principiului taxării inverse se va evita prejudicierea bugetului de stat.

„Este o practică internațională. Noi propunem introducerea principiului de taxare inversă pentru companiile care se află în insolvabilitate, sau în contextul comercializării gajului. Având în vedere incapacitatea de plată a vânzătorului, de multe ori suma TVA aferentă bunului vândut nu se achită la buget și în acest sens are loc deducerea sumei TVA care în realitate nu ajunge la buget”, a declarat ministrul Finanțelor.

Potrivit principiului taxării inverse, în cazul vânzării bunului de către agentul economic insolvabil (vânzător) unui alt agent economic (cumpărător), acesta din urmă calculează și achită suma TVA la buget, având ulterior dreptul la deducere.

Fluxul de știri
0