Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine este acum primarul Chișinăului, după ce mandatul lui Talmaci a expirat

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия Кишинева
Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Pare incredibil, dar Andrei Năstase, care a pierdut alegerile pentru funcția de primar în fața lui Ion Ceban, este în momentul de față edilul-șef al Capitalei.

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a explicat luni, în cadrul unui briefing de presă, cine este în momentul de față primarul municipiului Chișinău, după ce  mandatul de interimar al lui Adrian Talmaci a expirat luni, 4 noiembrie.

Talmaci a asigurat interimatul funcției de primar pe perioada suspendării lui Antrei Năstase.

”În momentul de față, primar general este Andrei Năstase. În legătură cu faptul că alegerile au avut loc, domnul Năstase poate reveni la funcția de primar general al municipiului Chișinău”, a declarat Cimil, precizând că acesta se va afla în funcție până la validarea mandatului de primar general al lui Ion Ceban.

Amintim că liderul PPDA Andrei Năstase a deținut funcția de primar doar două zile, din 8 până pe 10 octombrie curent.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Unde este Andrei Năstase: Acesta evită să dea ochii cu presa

Curtea de Apel Chișinău a validat, pe data de 8 octombrie, mandatul de primar al lui Andrei Năstase, câștigat de acesta în urma alegerilor locale repetate din vara anului 2018. Decizia a fost luată în urma unei contestații depuse la hotărârea din data de 19 iunie 2018, emisă de Judecătoria Chișinău, potrivit căreia rezultatele alegerilor au fost declarate nule.

Peste două zile însă, Năstase a anunțat că și-a suspendat activitatea în funcția de primar. ”Am depus o cerere în acest sens. I-am predat atribuțiile domnului Talmaci. Am luat această decizie conform regulilor stabilite de lege”, a declarat el în cadrul unei vizite la Primăria Chișinău.

În urma scrutinului din 20 0ctombrie 2019, în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei au acces candidatul socialiștilor Ion Ceban și cel al Blocului ACUM (DA și PAS) Andrei Năstase. Amintim că Ceban a acumulat în primul tur 40,19% din voturi, iar pentru Năstase au votat 31,08% dintre alegători.

În cadrul alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban a acumulat 52,39% din voturile alegătorilor, iar pentru Andrei Năstase au votat 47,61 dintre cetățenii care sa-u prezentat la secțiile de votare.

Topul promisiunilor făcute de Ceban înainte de alegeri: Cum se va transforma Capitala>>>

Andrei Năstase nu a anunțat, deocamdată, dacă va merge sau nu la Primăria Chișinău pentru a exercita atribuțiile de primar. În câteva minute, acesta urmează să susțină o conferință de presă în cadrul căreia s-ar putea să ofere și răspunsul la această întrebare. Menționăm că de la încheierea alegerilor Năstase nu a avut nicio apariție publică în care să vorbească despre rezultatele turului doi de scrutin.

Fluxul de știri
0