Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primele acțiuni pe care le va face Ion Ceban la Primăria Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariIon Ceban
Ion Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
Când începe de jure mandatul primarului ales al municipiului Chișinău, Ion Ceban, și care vor fi primele acțiuni pe care le va întreprinde în funcția de primar general al Capitalei.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Candidatul PSRM, Ion Ceban, a câștigat bătălia pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. În cadrul turului doi al alegerilor locale generale care a avut  loc pe data de 3 noiembrie în 384 de localități din țară, inclusiv în Capitală, pentru Ion Ceban au votat 52,39 % dintre alegători sau 123807 de cetățeni cu drept de vot. Contracandidatul său, exponentului Blocului ACUM (DA-PAS) Andrei Năstase, a obținut 47,61% din sufragii sau 112513 de voturi.

Примэрия Кишинева  - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri în Chişinău, rezultate preliminare (100%): Ion Ceban învinge detaşat

Diferența dintre cei doi candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău este de 11294 de voturi.

Primarul ales al Capitalei, Ion Ceban, a anunțat în această dimineață că deja este gata ”să se apuce de lucru”. Ceban a declarat că până miercuri, 6 noiembrie, va crea coaliția PSRM -ACUM în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). În CMC care este format din 51 de consilieri au acces 22 de consilieri PSRM, 19 consilieri din partea Blocului ACUM, trei consilieri de la PL, câte doi de la PDM și Partidul Șor, și câte unul de la PUN, Mișcarea Forța Noua și PCRM. În aceste condiții, Ceban propune crearea în CMC a unei coaliții PSRM-Blocul ACUM.

Ion Ceban a mai anunțat că este gata să propună Blocului ACUM două funcții de viceprimar din cele patru existente. Ceban a precizat că are anumite preferințe și acestea sunt pentru anumite persoane din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, al cărui lider este premierul Maia Sandu.

Mai multe informații despre primele acțiuni pe care le va întreprinde primarul general ales al municipiului Chișinău, Ion Ceban, vor fi făcute publice astăzi, 4 noiembrie, la ora 14:00, în cadrul unui briefing de presă.

Când începe de jure mandatul primarului Ion Ceban

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, Consiliul electoral de circumscripţie Chișinău va trebui să prezinte procesele verbale cu privire la rezultatele alegerilor în Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Instanța, în termen de 10 zile de la data primirii rapoartelor, va confirma sau infirma printr-o hotărâre legalitatea alegerilor şi o va transmite, în termen de 24 de ore după adoptare, Comisiei Electorale Centrale, care publică rezultatele definitive.

Concomitent cu confirmarea legalităţii alegerilor, instanţa validează mandatul primarului ales, fapt ce se indică în hotărâre.

Consiliul electoral de circumscripţie Chișinău îi va elibera primarului ales legitimaţia al cărui model se aprobă de Comisia Electorală Centrală .

Potrivit Legii cu privire la statutul alesului local, mandatul primarului începe efectiv din momentul validării şi durează până la data expirării mandatului ori înainte de aceasta, dacă intervin anumite condiţii legale pentru încetarea mandatului înainte de termen.

Fluxul de știri
0