Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Turul doi al alegerilor locale: A început votarea - Oamenii sunt așteptați la urne

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri locale 2019
Alegeri locale 2019 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cetățenii țării noastre vor decide astăzi cine va ocupa fotoliile de primari în turului doi al alegerilor locale generale. Marea întrebare este cine va fi noul primar al Capitalei.

CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Cetățenii țării noastre își aleg astăzi primarii în mai multe localități din țară, în turul doi de scrutin al alegerilor locale generale. 

Secțiile de votare s-au deschisa la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, alegătorul trebuie să prezinte la secția de votare, înainte de a primi buletinul de vot, buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința alegătorului pe teritoriul secției de votare.

ЦИК  - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri locale 2019: Decizie importantă emisă de CEC - cum votăm în turul II

De asemenea, cetățeanul cu drept de vot poate prezenta buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova și domiciliul titularului. Votarea se poate face și în baza legitimației de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

Comisia Electorală Centrală a stabilit, pentru data de 3 noiembrie 2019, desfășurarea turului doi de scrutin pentru alegerea primarilor în 383 de localități. În lupta ”unu la unu” se vor confrunta 175 de reprezentanți ai PSRM, 173 - ai PDM, 167 - ai Blocului ACUM, 44 - ai PLDM, 38 - ai Partidului ”Șor”, 20 - ai ”Partidului Nostru”, 16 - ai PCRM și 84 de candidați independenți.

În urma scrutinului din 20 0ctombrie 2019, în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei au acces candidatul socialiștilor Ion Ceban și cel al Blocului ACUM (DA și PAS) Andrei Năstase. Amintim că Ceban a acumulat în primul tur 40,19% din voturi, iar pentru Năstase au votat 31,08% dintre alegători.

Pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău au fost tipărite 635 921 de buletine de vot: 411 979 în limba română și 223 942 în limba rusă. Pentru funcția de primar în celelalte 383 de localități unde se va desfășura turul al doilea de scrutin, au fost tipărite 1 060 723 de buletine de vot: 877 097 în limba română și 183 626 în limba rusă. Acestea sunt tipărite pe hârtie opacă mată de culoare roz și au lungimea de 120 mm și lățimea de 140 mm.

Fluxul de știri
0