Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Profilul candidatului la funcția de primar Andrei Năstase: Ce studii și experiență are

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Năstase
Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Abonare
Candidatul la șefia Capitalei Andrei Năstase are studii juridice și a activat anterior în calitate de procuror.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Andrei Năstase este liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Năstase deține funcția de viceprim-ministru și cea de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul condus de Maia Sandu, funcții din care a derogat, odată cu înscrierea în cursa electorală pentru alegerea primarului municipiului Chișinău.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Andrei Năstase: Va fi bine, după atâta rău - va fi și bine

Andrei Năstase s-a lansat în politică în data de 13 decembrie 2015, când a fost ales președinte al Partidului Platforma Demnitate si Adevăr (PPDA). Anterior, el a fost liderul Platformei Civice Demnitate si Adevăr, constituită în februarie 2013.

Andrei Năstase are studii juridice, a fost procuror până în 2000, apoi director adjunct la AIR Moldova. În 2002 a devenit avocat, meserie pe care a practicat-o până la implicarea sa în politică. Andrei Năstase este căsătorit cu Angela Năstase și au împreună trei copii - doi băieți și o fată. În mai multe interviuri, Andrei Năstase a menționat că își ține membrii familiei departe de ochii lumii. Se știe doar că soția și copii lui Andrei Năstase sunt stabiliți cu traiul în Germania. 

Andrei Năstase locuiește într-o casa particulară din orașul Codru, municipiul Chisinau, care a fost data în folosință în 2014. Potrivit datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 de milioane de lei și are o suprafață de 156 metri pătrați. Casa este înregistrată pe numele mamei politicianului.

În urma scrutinului din 20 0ctombrie 2019, în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei au acces candidatul socialiștilor Ion Ceban și cel al Blocului ACUM (DA și PAS) Andrei Năstase. Amintim că Ceban a acumulat în primul tur 40,19% din voturi, iar pentru Năstase au votat 31,08% dintre alegători.

Ce salariu va primi noul primar al Chișinăului: Precizarea oficială oferită Sputnik>>>

În turul doi de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Fluxul de știri
0