Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele țării și-a dat votul pentru primarul municipiului Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariИгорь Додин с супругой Галиной на выборах примара в Кишиневе
Игорь Додин с супругой Галиной на выборах примара в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului susține că în ultimii ani alegătorii din Chișinău nu votează în cadrul scrutinului la funcția de primar ”pentru cineva, ci împotriva cuiva”.

CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a declarat după ieșirea din secția de votare că în Chișinău viitorul primar trebuie ales nu în baza opțiunii geopolitice și a emoțiilor, ci a rațiunii.

Șeful statului susține că în ultimii ani alegătorii din Chișinău nu votează în cadrul scrutinului la funcția de primar ”pentru cineva, ci împotriva cuiva”.

”În ultimii 15 ani, în Chișinău avem o situație stranie. Deseori se votează nu pentru cineva, dar împotriva cuiva. Foarte des se votează geopolitic. Nu va veni Moscova, Bucureștiul sau Bruxellesul să ne facă ordine. În Chișinău ordine vom face noi”, a declarat Dodon.

Șeful statului i-a îndemnat pe toți cetățenii cu drept de vot să iasă la vot.

”Atunci cand veți merge la vot, vă îndemn să votați cu rațiune, nu cu emoții. Emoțiile au adus Chișinăul în starea de astăzi”, a declarat președintele țării.  

Miza cea mare - alegerea primarului municipiului Chișinău

Duminică, 3 noiembrie 2019, în 384 de localităţi din Republica Moldova are loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor. Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 sunt independenți, iar 683 reprezintă o formațiune politică.

Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Societate
Primele rezultate preliminare ale alegerilor de astăzi: CEC anunță când va da informații

Miza cea mare în cadrul scrutinului de astăzi o constituie alegerea primarului municipiului Chișinău. În turul doi al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău participă candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, și candidatul Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Andrei Năstase, primii clasați în top după numărul de voturi obținute în urma scrutinului din 20 octombrie: 40,19% și, respectiv, 31,08% din sufragii.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00. Primele rezultate preliminare ale scrutinului de astăzi vor fi oferite de CEC aproape de ora 22:00.

Fluxul de știri
0