Niciunul dintre cei doi candidați la funcția de primar al Chișinăului nu este preocupat de problemele din domeniul educației preșcolare. Deși ambii pretendenți au indicat în programele electorale că vor deschide grupe noi în instituțiile preșcolare și vor face tot posibilul pentru ca copiii municipiului să fie hrăniți calitativ, dezbaterile electorale au demonstrat contrariul, spune cofondatoarea Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco.
„Cu părere de rău, în campania electorală, niciunul dintre cei doi candidați nu a reușit să ne convingă că ar fi axat pe eradicarea corupției din învățământul preșcolar. Sper ca persoana care va ajunge în fotoliul de primar va înțelege importanța educației preșcolare și problemele cu care se confruntă domeniul dat”, a declarat Ala Revenco pentru Radio Sputnik Moldova.
Cert este că ambii candidați au în echipă oameni capabili să schimbe lucrurile în domeniul educației preșcolare. Important este ca societatea civilă și părinții să se mobilizeze și să pună presiune pe viitorul primar.
„Desigur că noi vom pune presiune pentru a pune problema în evidență și pentru a obține măcar careva rezultate. Dacă nu vom face presiune, nu vom reuși să obținem rezultate, fiindcă oamenii se schimbă când ajung în funcții importante, iar de multe ori ajung să trăiască într-o lume paralelă. Ei nu simt problemele orașului. Cred că în ambele echipe sunt oameni de calitate pe care se poate de contat, dar vom vedea”, adaugă Ala Revenco.
Cofondatoarea Asociației „Părinți Solidari” spune că, astăzi, toate problemele domeniului educației preșcolare pornesc de la proasta gestionare a resurselor financiare și nu de la lipsa banilor, așa cum se insinuează. Respectiv, atât timp cât propriile interese ale unor funcționari vor prevala în fața scopului comun, ordine în domeniu dat nu se va face.
„Avem nevoie de un plan de investiții de durată în instituțiilor preșcolare. La moment, nimeni nu urmărește cât de bine sunt asigurate instituțiile cu cele necesare. Avem o distribuție inegală a resurselor financiare, avem instituții preșcolare foarte bine finanțare și instituții financiare foarte prost finanțate. Respectiv, unele înfloresc, iar altele rămân în delăsare. Avem nevoie de o gestionare foarte bună a resurselor financiare ale municipiului. Începând cu planificarea bugetului și terminând cu încheierea fiecărei achiziții. Doar atunci când banii municipiului vor fi gestionați corect vom avea și drumuri bune, și grădinițe frumoase, și școli asigurate cu cele necesare. Viitorul primar, precum și unele direcții din cadrul primăriei trebuie să lucreze corect, să nu se permită unor funcționari ca să comită încălcări”, conchide Ala Revenco.
Cert este că viitorul primar nu are dreptul la greșeală și trebuie să înțeleagă că banul public este al oamenilor și nicidecum al lui.
„Nu aveți dreptul la corupție! Asta vreau să-i spun viitorului primar. Astăzi, avem prea multe scheme de corupție. Corupția ne distruge calitatea vieții, ne distruge viitorul”, conchide Ala Revenco.