Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Clădirea Primăriei Chișinău, într-o stare avansată de degradare - Video

Abonare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță a vorbit despre starea clădirii Primăriei Chișinău.

Clădirea Primăriei municipiului Chișinău se numără printre monumentele de arhitectură şi istorie de însemnătate națională. Aceasta a ajuns într-o stare deplorabilă: elementele arhitecturale se ruinează, tencuiala de pe fațadă este murdară, iar pe alocuri a căzut deja.

"Se zguduie și pereții Primăriei atunci când trece un transport de mare tonaj pe Bulevardul Ștefan cel Mare", a menționat Ion Ștefăniță.

Potrivit lui, clădirea se află într-o stare avansată de degradare și are nevoie de un proiect de consolidare.

"Documentația de proiect pentru restaurarea clădirii Primăriei a fost elaborată, au fost obținute toate avizele necesare și actele permisive. Lipsește finanțarea - 60 milionare de lei care ar asigura executarea de calitate a lucrărilor de restaurare a clădirii Primăriei", a declarat el.

Întrebat dacă starea deplorabilă în care a ajuns clădirea prezintă un pericol pentru cei care îi pășesc pragul, Ștefăniță a răspuns:

"Nu vreau să sperii funcționarii din cadrul Primăriei, dar este necesar acest proiect", a subliniat el.

Mai poate fi salvată clădirea Primăriei?

Ion Ștefăniță consideră că această clădire mai poate fi salvată și va exista pe harta Centrului Istoric Chișinău încă mulți ani înainte. Acesta și-a exprimat speranța că viitorul primar, care va fi ales pe 3 noiembrie va face față tuturor problemelor.

Mai mult, Ștefăniță spune că din cele 4000 de clădiri care există în centrul istoric al Chișinăului, 810 sunt cu statut separat de protecție. 80 de procente necesită a fi restaurate.

"Imaginea orașului este arhitectura lui. Sper problemele să fie o prioritate pe agenda viitorului primar și pe agenda și ordinea de zi a consiliului municipal Chișinău", a menționat Ștefăniță.

Iluminarea artistică a clădirii Primăriei Chișinău

Fațada Primăriei Chișinău urmează să fie iluminată artistic în cadrul proiectului "Chișinăul de seară – Orașul luminilor", dar asta numai după ce va fi restaurată.

"Elementele arhitecturale impresionante vor fi iluminate artistic. Sunt niște elementele la care nu atragem atenția ziua, dar ar putea fi scoase în evidență noaptea", a punctat Ion Ștefăniță.

Interviul video integral îl găsiți aici.

Fluxul de știri
0