Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Miniștrii, în ședință: Ce decizii importante vor fi aprobate

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Guvernului
Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Abonare
Membrii Cabinetului de Miniștri se întrunesc astăzi în ședință. Pe ordinea de zi sunt incluse 20 de subiecte. Iată ce decizii vor fi luate.

CHIȘINĂU, 01 nov – Sputnik. Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi au fost incluse chestiuni ce țin de modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de organizațiile necomerciale, derularea şi atribuirea contractelor de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare etc.

Totodată, Guvernul nu va susține inițiativa unui grup de deputați înaintată către Parlament prin care se dorește ca persoanele asigurate, care pe parcursul anului bugetar precedent nu au beneficiat de servicii medicale incluse în Programul Unic, să beneficieze de servicii și/sau bunuri destinate întremării sănătății și alte măsuri de prevenire și profilaxie a maladiilor.

Сельский дом  - Sputnik Moldova
Guvernul Moldovei vrea să oprească plecarea moldovenilor peste hotare: Proiect nou

Potrivit unui aviz al executivului, „proiectul în cauză include norme care stabilesc „servicii și bunuri destinate întremării sănătății”, fără a stabili lista sau spectrul acestora, costul estimativ per serviciu, ceea ce nu permite stabilirea resurselor financiare necesare acoperirii acestor servicii și, prin urmare, creează premise de a reglementa o normă cu caracter incert.

Totodată, în avizul proiectului de lege pentru completarea unor articole din legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală este precizat că reglementările legislative propuse de către deputați nu corespund principiilor de organizare a asigurării obligatorii de asistență medicală. Mai exact nu s-ar respecta principiile unicității, egalității și solidarității.

„Mai mult decât atât, proiectul respectiv creează probleme de aplicabilitate în ceea ce privește imposibilitatea tehnică de a stabili volumul total de servicii medicale acordat nominal persoanelor asigurate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. În acest sens, menționăm că, actualmente, Compania Națională de Asigurări în Medicină nu dispune de un sistem informaţional integrat care ar conţine informaţii exhaustive referitoare la serviciile medicale prestate în cadrul asistenţei medicale primare, prespitaliceşti, de ambulatoriu,urgente etc”, mai este menționat în aviuzl Guvernului.

În context, Executivul nu susține inițiativa legislativă în cauză. 

Fluxul de știri
0