Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți primari a avut Chișinăul după declararea independenței țării

Abonare
După declararea independenţei şi suveranităţii, în anul 1990 în Republica Moldova au loc schimbări în administraţia publică centrală şi locală.

Până în prezent, funcția de primar al municipiului Chișinău a fost deținută de 11 persoane. Ce-i drept, șase dintre aceștia au deținut doar interimatul funcție, unii pentru o perioadă scurtă. Vedeți în infograficul Sputnik cine și în ce perioade s-a aflat la cârma Capitalei.

Din 1990, capitala Republicii Moldova a fost condusă de 11 primari. Primul primar după declararea independenței a fost Nicolae Costin. Cel mai longeviv în funcție a fost Serafim Urechean. El a fost numit în data de 9 august 1994, prin decret prezidențial. A fost reales succesiv în cadrul alegerilor parțiale din 1999 și 2003 și a deținut funcția până în 2005.

Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Exit-poll pe 3 noiembrie: La ce oră va fi anunțat numele noului primar al Chișinăului

Dorin Chirtoacă a fost primar al Chișinăului în perioada 2007-2017. În mai 2017, Chirtoacă a fost reținut de CNA, iar ulterior și-a prezentat demisia.

Au fost și primari care s-au aflat în funcție doar câteva zile. De exemplu, Mihai Furtună a exercitat interimatul între 18–28 aprilie 2005, adică zece zile.

Un caz mai special este cel al liderului PPDA Andrei Năstase. Curtea de Apel Chișinău a validat, pe data de 8 octombrie, mandatul de primar al lui Andrei Năstase, câștigat de acesta în urma alegerilor locale repetate din vara anului 2018. Decizia a fost luată în urma unei contestații depuse la hotărârea din data de 19 iunie 2018, emisă de Judecătoria Chișinău, potrivit căreia rezultatele alegerilor au fost declarate nule.

Peste două zile însă,Năstase a anunțat că și-a suspendat activitatea în funcția de primar. ”Am depus o cerere în acest sens. I-am predat atribuțiile domnului Talmaci. Am luat această decizie conform regulilor stabilite de lege”, a declarat el în cadrul unei vizite la Primăria Chișinău.

De menționat că, din 23 mai 1999, denumirea funcției de primar se schimbă în cea de primar general al municipiului Chișinău.

În urma scrutinului din 20 0ctombrie 2019, în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei au acces candidatul socialiștilor Ion Ceban și cel al Blocului ACUM (DA și PAS) Andrei Năstase. Amintim că Ceban a acumulat în primul tur 40,19% din voturi, iar pentru Năstase au votat 31,08% dintre alegători.

Fluxul de știri
0