Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exit-poll pe 3 noiembrie: La ce oră va fi anunțat numele noului primar al Chișinăului

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия Кишинева
Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Ceban sau Andrei Năstase? În ziua celui de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de primar al Chișinăului, două companii sociologice vor efectua un exit-poll. Câștigătorul ar urma să fie anunțat la 10 minute după închiderea secțiilor de vot.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Rezultatele sondajului exit-poll din 3 noiembrie vor fi anunțate aproximativ la orele 21:10, au anunțat reprezentanții companiilor ce vor efectua studiul, într-o conferință de presă organizată joi, 31 octombrie.  

Выборы 2019 - Sputnik Moldova
Adevărul despre primarii din sate: Cum sunt aleși și cum își exercită mandatul

La ora menționată, responsabilii de sondaj vor anunța câți alegători au declarat că au votat pentru Ion Ceban (PSRM), câți au declarat că și-au dat votul pentru Andrei Năstase (ACUM), precum și numărul persoanelor care au refuzat să participe la exit-poll.

Astfel, rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de primar al Chișinăului, adică numele învingătorului, ar urma să fie cunoscut la doar 10 minute după închiderea secțiilor de vot.

Precizia rezultatelor studiului va depinde în bună parte de disponibilitatea alegătorilor de a participa la sondaj și de sinceritatea lor.

Teoretic, rezultatele unui exit-poll ar trebui să fie de înaltă precizie, dar în Republica Moldova pot apărea și surprize, după cum semnalau sociologii în anii trecuți. Se întâmplă din motivul că oamenii refuză să participe la sondaj, dar și din cauză că unii răspund la întrebări, dar preferă să nu dezvăluie pentru cine au votat realmente.

Sondajul exit-poll va fi desfășurat pe parcursul întregului interval orar în care alegătorii își vor exercita dreptul la vot - de la ora 7:00 până la ora 21:00.

Cine va efectua sondajul și cine va avea acces la server

În 67 de secții de votare din municipiul Chișinău, 164 de operatori de interviu îi vor întreba pe alegători, la ieșirea din secție, pentru cine și-au dat votul.

Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
Societate
Aproape 1,7 milioane de buletine de vot, tipărite pentru turul doi al alegerilor locale

Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a acreditat pe acești operatori cu statut de observator și le-a aprobat modelul legitimaţiei.

Răspunsurile participanților la sondaj vor fi colectate de operatori pe tablete și vor fi transmise online pe un server la care au acces doar două persoane autorizate – Andrei Luchian și Doru Petruți, șefii celor două companii sociologice ce desfășoară studiul - Compania de Cercetare Sociologică și Marketing „FOP-STAR” și Institutul de Marketing și Sondaje „IMAS INVENT”.

Precizarea a fost făcută de cei doi în conferința de presă la care a mai participat și comentatorul politic Igor Volnițchi, în calitate de reprezentant al Companiei de consultanță politică „POLIEXPERT”, care asigură suportul financiar și mediatic al exit-poll-ului.

Permisiunea pentru efectuarea acestui sondaj la ieșirea de la urnele de vot i-a fost solicitată Comisiei Electorale Centrale de către Asociația pentru Dezvoltare Echitabilă din Moldova.  

În primul tur de scrutin, din 20 octombrie, la care au participat 18 pretendenți la funcția de primar al Capitalei, candidatul socialiștilor, Ion Ceban, a acumulat 40,19% din voturi (90 de mii 591 de voturi), iar pentru Andrei Năstase, liderul „Platformei Demnitate și Adevăr”/Blocul ACUM, au votat 31,08% dintre alegători (70 de mii 56 de voturi).

Fluxul de știri
0