Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CSM decide asupra interimatului funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție

© Sputnik / Miroslav RotariВысший совет магистратуры
Высший совет магистратуры  - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliului Superior al Magistraturii va numi astăzi un judecător care va deține interimatul funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție, ocupată anterior de Ion Druță, anchetat în două dosare penale.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să decidă vineri, 1 noiembrie, cine va ocupa funcția de președinte interimar al Curți Supreme de Justiție (CSJ). Postul a devenit vacant după ce acum o săptămână CSM a acceptat cererea de demisie a președintelui CSJ, Ion Druță, anchetat de procurori în două dosare penale.

Consiliului Superior al Magistraturii se va întruni, la 1 noiembrie, în ședință extraordinară, începând cu ora 09:00. Prima chestiune de pe ordinea de zi este cu privire la stabilirea interimatului funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Ion Druță, anchetat penal în două dosare

La 23 septembrie 2019, procurorul general interimar a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță. La 24 septembrie 2019, CSM a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

Vasile Botnari și Ion Druță - Sputnik Moldova
Societate
Averea fabuloasă a magistratului Ion Druță: Iată ce au decis procurorii

În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că era plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Procurorii au aplicarat sechestru asupra bunurilor imobiliare și autovehicule în valoare de 12,8 milioane de lei, în dosarul pornit pe faptul îmbogățirii ilicite, în care figurează Ion Druță.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, Druță riscă o amendă în mărime de până la 500 de mii de lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Recent, procurorii au mai deschis un dosar penal pe numele lui Ion Druță, în care fostul președinte al CSJ este anchetat pentru amestec în înfăptuirea justiției.

Fluxul de știri
0