Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Documentar despre viața oamenilor din Donbas: Un serial realizat de Kirill Vîșinski

© SputnikВышинский, проект
Вышинский, проект - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
"Oamenii Donbasului" este un serial documentar care reflectă viața oamenilor din regiunea Donbas din Ucraina. Documentarul a fost realizat de fostul director al RIA Novosti Ucraina, actualul director executiv al agenției Rossiya Segodnya, Kirill Vîșinski.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. "Oamenii Donbasului" – acesta este titlul serialului documentar realizat de directorul executiv al Agenției Internaționale de Știri Rossiya Segodnya, fostul șef al portalului RIA Novosti din Ucraina Kirill Vîșinski. Protagoniștii sunt oamenii care de cinci ani trăiesc în Donbas în condiții de război, dar și oamenii care au o tangență cu viața din Donbas – politologi, jurnaliști, voluntari. Serialul a fost lansat pe canalul de YouTube al ria.ru, acesta poate fi vizionat și pe site-ul ria.ru.

”Astăzi în Donbas e un război civil, despre care se vorbește zilnic în buletinele de știri. Conflictul durează de cinci ani și mi-am propus să discut cu oamenii din Donbas despre ceea ce li s-a întâmplat în toată această perioadă, cum s-au schimbat, cum privesc viitorul lor”, a relatat Vîșinski.

Filmul este alcătuit din opt episoade, care vor fi publicate pe YouTube săptămânal. Kirill clasifică personajele prezentate în serial în trei grupuri: oameni care sunt supuși unu risc major, profesioniști din sfera socială și analiștii.

Заседание Совета Федерации РФ - Sputnik Moldova
Vîșinski: În Ucraina a fost creat un mecanism de persecutare a jurnaliștilor

Eroina primului episod este rectorul Universității Naționale din Donețk, o femeie cu caracter, Svetlana Bespalova. Alți interlocutori sunt: șeful administrației Gorlovka, Ivan Prihodko, directorul Institutului de chirurgie de urgență și reconstructivă "Gusak”, Emil Fistal, prezentatorul TV, originar din localitatea Șahtiorsk, Dmitryi Kulikov.

Kilill Vîșinski, care a condus portalul RIA Novosti Ucraina, a fost reținut la Kiev pe 15 mai 2018, fiind suspectat de susținerea autoproclamatelor republici din Donbas, dar și pentru trădare de patrie. Codul Penal prevede o pedeapsă de până la 15 ani închisoare pentru astfel de fapte. Instanța de judecată a prelungit de opt ori arestul preventiv. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, calificase această situație drept una fără precedent și a declarat că Vîșinski a fost arestat “pentru activitatea lui profesională, pentru îndeplinirea atribuțiilor de jurnalist”.

Vîșinski a fost eliberat din arest pe 28 august 2019, iar pe 7 septembrie a revenit în Rusia. La data de 21 octombrie, prin decretul lui Vladimir Putin, el a devenit membru al Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia.

Fluxul de știri
0