Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vaccinurile antigripale – în drum spre Moldova: În curând începe campania de vaccinare

© Sputnik / Miroslav RotariȘtefan Gheorghiță
Ștefan Gheorghiță - Sputnik Moldova
Abonare
În doar câteva zile va începe campania de vaccinare a populației împotriva virusului gripal. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei și Infecțiilor Respiratorii, ANSP
Vaccinurile antigripale – în drum spre Moldova. În curând începe campania de vaccinare

100 de mii de doze de vaccin antigripal vor fi expediate mâine, 31 octombrie, spre Moldova. Preparatele vor ajunge la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în data de 5 noiembrie. Alte 100 de mii de doze vor fi donate țării noastre de partenerii internaționali, în scurt timp.

Vaccin - Sputnik Moldova
Parintele Calistrat pune degetul pe rană: Iată ce crede despre vaccinare - Video

”În acest an vom folosi 200 de mii de doze de vaccin antigripal. Este un preparat de calitate, produs în Franța. Este un vaccin tetravalent. Producătorii ne-au spus că vaccinul va porni spre Moldova în data de 31 octombrie. Pe 5 noiembrie va ajunge în depozitul ANSP. Întârzierea este din cauza că Organizația Mondială a Sănătății a aprobat componența acestui vaccin la sfârșitul lunii martie. Apoi șase luni a durat producerea vaccinului. Încă 100 de mii de doze vor fi donate de partenerii din SUA. Campania de vaccinare împotriva gripei se va desfășura în perioada noiembrie-decembrie 2019. Vor fi vaccinate persoanele din grupul de risc: copii, gravide, persoane cu boli cronice și care activează în domenii unde există risc sporit de îmbolnăvire”, a relatat Ștefan Gheorghiță.

Campania de vaccinare a populației împotriva virusului gripal va începe în data de 6 noiembrie. În această zi, vaccinurile vor fi transportate la direcțiile de sănătate publică din țară, iar de acolo – distribuite instituțiilor medicale primare.

”Medicii de familie vor veni după vaccinuri cu containere speciale și vor începe vaccinarea. Vaccinul va fi în seringi pre-umplute, câte o doză pentru fiecare persoană. Înainte de vaccinare, medicul de familie va evalua starea sănătății persoanei. Apoi, aceasta va merge în cabinetul de imunizări pentru a administrarea vaccinului. După vaccinare, va fi monitorizată de către medic 30 de minute”, a explicat Ștefan Gheorghiță.

O doză de vaccin antigripal costă 120 de lei. Costurile pentru 100 de mi de doze au fost acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină. În sezonul rece 2018-2019,  32 de persoane din țara noastră au decedat din cauza complicațiilor gripei.

Fluxul de știri
0