Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri locale 2019: Paritate de voturi în primul tur de scrutin - Cine merge în turul doi

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri 2019
Alegeri 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
În satul Bălceana, raionul Hâncești, în primul tur de scrutin doi candidați au acumulat același număr de voturi. Cine merge în turul doi?

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Caz mai puțin întâlnit în Moldova. Doi pretendenți pentru funcția de primari ai satului Bălceana, Hâncești, au acumulat același număr de voturi din partea alegătorilor. Este vorba de candidatul din partea Partidului Democrat din Moldova și cel din partea Partidului Socialiștilor.

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Expert: Trei lucruri prioritare de care ar trebui să se ocupe primarii după alegeri

Cei doi candidați au adunat fiecare câte 155 de voturi. La scrutinul din 20 octombrie, însă, cele mai multe voturi, 300 la număr, le-a acumulat candidatul din partea blocului ACUM. Aceasta înseamnă că nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.

Astfel, potrivit legii, doi candidați trebuie să meargă în turul doi. Întrebarea este cine dintre pretendenți pentru fotoliul de primar, cu același număr de voturi, este în drept să se regăsească în buletinul de vot în turul doi de scrutin din 3 noiembrie.  

Prevederi legale

Potrivit articolului 145 din Codului Electoral, dacă mai mulți candidați au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripție efectuiază tragerea la sorț, consemnînd faptul respectiv într-un proces verbal.

Codul Electoral prevede ca tragerea la sorți trebuie să fie realizată în felul următor: consiliul electoral de circumscripție trebuie să pună la dispoziția candidaților două plicuri sigilate pe care să semneze candidații. Ulterior, în prezenta membrilor consiliului electoral, să se realizeze tragerea la sorți. Astfel, merge în turul doi candidatul care a extras plicul câștigător.

Încălcările admise de consiliul electoral de circumscripție din satul Bălceana

Consiliul electoral de circumscripție din satul Bălceana a încălcat prevederile Codului Electoral. Mai exact, a admis ca tragerea la sorți să se realizeze pe două foi. Fără plicuri sigilate și fără semnăturile candidaților pe ele.

Как жители Молдовы голосовали на местных выборах в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri locale în Moldova: în ce condiții scrutinul va fi invalidat sau declarat nul

Astfel, candidatul din partea PSRM a contestat procedura de tragere la sorți, iar instanța de judecată din Ialoveni a decis că procesul a fost unul ilegală și a obligat candidații să mai tragă odată la sorți. În cele din urmă unul dintre pretendenții la fotoliul de primar a decis să se retragă, iar în turul doi vor merge candidații din partea blocului ACUM și al Partidului Socialiștilor.

O situație similar s-a creat la alegerile din 2015 în satul Coșernița Criuleni. Atunci, în turul doi de scrutin, ambii candidaţi pentru fotoliul de primar au obţinut acelaşi număr de voturi. Este vorba despre candidatul PDM şi PSRM care au acumulat câte 325 de voturi fiecare. Potrivit legii, în caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Fluxul de știri
0