Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri prezidențiale în România 2019: Lista secțiilor de votare în Republica Moldova

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaЗдание посольства Румынии в Москве
Здание посольства Румынии в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Pe data de 10 noiembrie, în România, vor avea loc alegeri prezidențiale. În Republica Moldova vor fi deschise 37 de secții de votare.

Ultimele ȘTIRI - LIVE TEXT: Alegeri prezidențiale în Moldova 2020 >>>

Pe data de 10 noiembrie, în România, vor avea loc alegeri prezidențiale. În cursa pentru șefia de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați, printre aceștia actual șef al statului, Klaus Iohannis și premierul demisionar Viorica Dăncilă.

În Republica Moldova vor fi deschise 37 de secții de votare

La alegerile pentru Președintele României, cetățenii români pot vota la 37 de secții de votare deschise în Republica Moldova.

Anul acesta, pentru prima oară în sistemul electoral românesc, votul în străinătate se derulează pe durata a trei zile. Astfel, românii din Republica Moldova vor putea vota în următoarele zile:  

  • Vineri, 8 noiembrie – votarea începe la ora 12:00 şi se încheie la ora 21:00;
  • Sâmbătă, 9 noiembrie – votarea începe la ora 7:00 şi se încheie la ora 21:00;
  • Duminică, 10 noiembrie – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

Potrivit Ambasadei României la Chișinău, alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Alegerile prezidențiale în România: drepturile și obligațiile alegătorului  

Pentru primul tur de scrutin, în Republica Moldova, se va putea vota în zilele de 8, 9, 10 noiembrie 2019, iar pentru al doilea tur de scrutin – în zilele de votare 22, 23 şi 24 noiembrie 2019.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
În România a început campania pentru prezidențiale: Iohannis și Dăncilă, cu mesaje

Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României și poate vota prin corespondență sau la secția de votare.

Cetățenii români care se află în Republica Moldova, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul țării (domiciliu, reședință, turism etc.) pot vota la orice secție de votare organizată în Republica Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare.

Actele cu care se votează în străinătate la alegerile prezidențiale în România

Actele de identitate pe baza cărora se votează în străinătate la alegerile prezidențiale în România sunt:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România. Actul de identitate trebuie să fie valabil în ziua votării.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale din România.

Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova

© Photo : Ambasada României în Republica MoldovaAlegeri pentru Presedintele României – noiembrie 2019. Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova
Alegeri prezidențiale în România 2019: Lista secțiilor de votare în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Alegeri pentru Presedintele României – noiembrie 2019. Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova
© Photo : Ambasada României în Republica MoldovaAlegeri pentru Presedintele României – noiembrie 2019. Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova (partea 2)
Alegeri prezidențiale în România 2019: Lista secțiilor de votare în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Alegeri pentru Presedintele României – noiembrie 2019. Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova (partea 2)
Fluxul de știri
0