La Chișinău, între 24 și 27 octombrie, a avut loc conferința CampCamp2019, organizată de Prague Civil Society Centre (PCSC). Centrul este finanțat din bugetul SUA, oferiți în conformitate cu legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor (CAATSA).
La conferință au sosit peste 300 de invitați din mai multe state ale Europei și Asiei. Tinerii activiști civici, voluntari, bloggeri și producători de podcasturi, Instagram-influenceri, specialiști în femvertising și marketing discursiv – toți acești oameni s-au reunit în micul Chișinău.
“Patru zile de seminare, discuții, experimente artistice și master class-uri, la care activiștii și profesioniștii din domeniul marketingului, publicității și media vor identifica metode de a face lumea mai bună”, anunță site-ul oficial al conferinței campcamp2019.com campcamp2019.com.
În realitate, profesioniștii din Belarus, Kârgâzstan, Rusia, Georgia, Armenia și alte zeci de state din Europa de Est și-au împărtășit experiența în răsturnarea puterii politice din țărilor lor și în contracararea „influenței rusești”.
Pentru un astfel de schimb de experiență, doar potrivit unor articole de bază ale legii, în 2018 și 2019 au fost alocați 250 mii de dolari.
Conspirație totală – „așteptați, vor lua legătura cu dumneavoastră”
CampCamp2019 a fost organizat la Chișinău în condiții de discreție totală. Astfel că organizatorii au fost extrem de mirați atunci când reporterii Sputnik Moldova au reușit să-i descopere într-un cartier periferic al orașului, practic într-un „apartament conspirativ”.
O astfel de secretomanie este neobișnuită pentru Chișinău. De regulă, chiar și cele mai mici evenimente sunt însoțite de o promovare activă în spațiul public. În cazul dat, trei sute (!) de activiști media din 15 state sunt reuniți în condiții de discreție maximă.
CampCamp2019 de la Chișinău este un exemplu de disonanță cognitivă.
Pe de o parte, site-ul oficial al BarCamp-ului abundă în sloganuri, de genul “Să ieșim din bula informațională”, se vorbește despre deschidere, transparență și comunicare.
Pe de altă parte, organizatorii au tăinuit chiar și locul desfășurării conferinței. Se creează impresia că la Chișinău nu se adună activiști media, ci niște revoluționari în apartament conspirativ al lui Lenin.
Pe pagina oficială a evenimentului lipsesc datele de contact, fiind afișată doar o adresă de email pentru “acreditarea jurnaliștilor”. Reporterul Sputnik Moldova a completat ancheta prin care să poată obține acreditarea și a expediat-o la adresa indicată. Desigur, nu a urmat niciun răspuns.
Selecția participanților la CampCamp2019 a avut loc cu meticulozitate, ca în cadrul serviciilor speciale
Unui jurnalist îi este mai greu să pătrundă la CampCamp2019 decât în sediul CIA. Chiar și participanții (care au fost selectați ci meticulozitate, inclusiv prin studierea profilurilor din rețele de socializare) le-a fost interzisă comunicarea în scris cu organizatorii. Orice comunicare se face doar prin intermediul rețelelor de socializare. Participanților li s-a explicat că organizatorii au probleme cu baza de date, însă într-un mod miraculos au dispărut doar solicitările expediate la adresa poștală.
“Nu înțelegeți nimic”, ne-a explicat un cunoscut activist civic, care coordonează simultan câteva organizații. la Chișinău astfel de persoane sunt etichetate adesea drept “grantofagi”.
Au temeri. Nu poți ști cine se află în spatele adresei de email. Consultă profilurile din rețele de socializare, dacă poza coincide cu cea din anchetă, dacă e o persoană reală. Analizează pe cine îi are în prieteni, ce viziuni are, cu ce se ocupă.
„Într-adevăr”, am spus-o noi, fiind intrigați să aflăm mai multe detalii. Oare ce s-a întâmplat acolo în realitate?
Cine și ce îi învață pe tineri la CampCamp2019
Și iată ce se întâmplă În patru zile au avut loc zeci de lecții la care au asistat sute de persoane, dornice să se realizeze personal în cadrul activităților civice.
Una dintre vedetele invitate, scriitoarea Lonor Goralik de la Moscova, care a ținut o lecție despre femvertising (feminism+advertising) și marketing cu buget limitat. Podcasterul din Londra Cristina Vazovski a explicat cum poți deveni mai popular pe rețele de socializare.
Activistul media Vlad Krilevski, autorul cursului “Video pe genunchi”, a povestit despre locul millenalilor în media.
Însă ceva ne face să credem că Prague Civil Society Centre și-a cheltuit banii pentru invitarea lui Linor Goralik la Chișinău nu atât pentru talentele sale, cât pentru viziunile politice ale eseistei.
“Agresiunea militară rusă în Crimeea este pentru mine o catastrofă absolută” – aceste îngrijorări împărtășite de Goralik, tirajate pe larg de presa ucraineană, au priză, evident, la organizatorii CampCamp2019.
Angajatul serviciului ucrainean Europa Liberă Vlad Krilevski a devenit cunoscut nu doar pentru studierea rolului ”millenalilor”, cât și pentru articolele despre “Donbasul aflat sub ocupație”, “Holodomor” și susținerea unei campanii împotriva “trollilor ruși” de pe Facebook.
Prin urmare, lecțiile apolitice de fundraising și design par niște elemente pur decorative ale programului, care abundă în lecții despre lupta cu “propaganda rusă” și “influența rusească”, de organizare și susținere media a protestelor.
Organizatorii CampCamp2019 au comis și mici inexactități în prezentările lor. De exemplu, reprezentanta Moldovei Vlada Ciobanu este descrisă pe site drept o activistă, blogger și bună cetățeană”, care ajută la organizarea unor consultări publice pentru cetățeni.
Prague Civil Society Centre trece modest cu vedere faptul că Vlada Ciobanu a fost timp de cinci ani manager de programe la filiala NDI – Institutul Național Democrat din SUA. Anume acela de care nu s-a putut lipsi nicio ”revoluție colorată” din spațiul ex-sovietic.
Pe baricade! La Chișinău au explicat cum se fac proteste ”vesele”
“Vacanța pe baricade – 100 zile de protest”, chiar din prima zi, vorbitorui georgian dă tonul maratonului de patru zile. Face o prezentare destul de captivantă, iar o activistă LGBT exclamă: “Un portofoliu foarte bun!”.
Însă 100 de zile este prea mult, manifestanții pot obosi. De aceea - ”Gata cu protestele plictisitoare!” - tema a fost continuată de raportorul de la Center for Artistic Activism din New York și Centru de Artă Contemporană din Skopje
Dacă ați crezut că arta nu are nimic în comun cu politică, greșiți. Arta ar urma să ofere o încărcătură politică, dovedește CampCamp2019.
De altfel, partenerii ”mai mic” al pictorilor din Skopje au devenit activiștii grupului Occupy Guguță din Chișinău, cărora li s-a promis la seminar conceperea unei acțiuni creative de protest.
Occupy Guguță se mândrește cu o vastă experiență de comunicare cu activiștii din alte state, inclusiv din Rusia – în 2018 izbucnise un scandal când la Chișinău, la ieșirea din țară, a fost reținut un participant al grupului de opoziție din Sankt Petersburg “Bessrochka” ("Бессрочка"), care venise să-și împărtășească experiențele cu părtașii de idei.
A fost prezentă activ și opoziția din Belarus – aceștia sunt printre cei mai activi participanți ai tuturor proiectelor Prague Civil Society Centre.
Invitatul special al CampCamp2019 de la Chișinău a fost jurnalistul Belarus Franak Vyachorka, fost președinte al organizației de tineret al Frontului Popular din Belarus, care se pronunță pentru distanțarea țării de Rusia, integrarea europeană și aderarea la NATO.
În noiembrie 2018, Franak Vyachorka a coordonat crearea redacției de la București a postului american de radio ”Europa Liberă”, astfel că sferă de activitate a acestuia se extinde în mod automat și asupra Republicii Moldova.
Nu este un eveniment mediatic!
Nu am reușit să participăm la acest eveniment. După mai multe căutări, am reușit să aflăm că seminarele CampCamp2019 au loc într-o clădire a centrului religios cu denumirea evazivă “Studioul de liderism inovativ”, însă adresa indicată pe paginile centrului din rețele de socializare s-a dovedit a fi falsă.
Am aflat că studioul își desfășoară evenimentele la o altă adresă, care este cunoscută doar de „oamenii casei”.
Ne-am pomenit în fața unei clădiri administrative brutale din perioada sovietică, aflată la periferia orașului, într-un cartier sumbru: beton cenușiu, umezeală, iar la intrare este afișat un panou evaziv: Centrul Social Meteora.
Intrarea în clădire este ascunsă de ochii lumii de o piață gălăgioasă. E foarte comod. Poți aduna 300 de persoane fără a ieși în evidență. La intrare fumează doi tineri cu ecusoane “#CampCamp2019” . În sfârșit, i-am găsit.
Seminarul are loc la etajul trei. Ascensorul vechi nu funcționează, butonul este acoperit de vopsea. Scara de beton duce spre niște uși duble, în spatele cărora se află o mulțime veselă, lumini, coridoare spațioase, pereți în nuanțe calde...
Spre noi se îndreaptă cu pași hotărâți doi paznici. Am reușit să facem doar cinci metri în spațiul deschiderii și „experiențelor artistice”, așa cum se spune pe site-ul lor.
”Haideți să ieșim”, a exclamat un pic dezorientat un coorganizator al CampCamp2019, în timp ce se îndrepta spre noi.
Paznicii încruntați au confirmat prin aspectul lor că după ușă discuția va fi una mai binevenită. Pe alături a trecut nstagram-bloggerul din Kârgâzstan Eldan “FourEyes” Satylbaldiev cu o coafură multicoloră. Am decis să-l abordăm.
- E un eveniment despre deschidere, despre media? Am solicitat acreditarea. Suntem de la Sputnik Moldova.
- Știu de unde sunteți – s-a uitat dezaprobator bărbatul spre microfonul cu logoul nostru. – Vă interzic să utilizați numele și imaginea mea.
Da, desigur....
- Nu, nu este despre deschidere și nici despre media. Acest event a fost organizat nu pentru a fi făcut public. Acest eveniment este destinat activiștilor civici. Unii participanți ne-au rugat să nu publicăm imagini foto și video! Sunt supuși persecuțiilor în statele lor. Mă înțelegeți?
- Adică, din acest motiv în programul CampCamp2019 se vorbește atât de mult despre organizarea protestelor?
Pauză.
- Nu știu, a spus organizatorul cu reticență. – Nu particip la toate prezentările.
Cum este organizată rețeaua propagandistică pe banii SUA și UE
Se pare că Moldova a intrat în centrul atenției și faptul că orașul Chișinău a fost ales în calitate de gazdă a CampCamp2019 demonstrează seriozitatea intențiilor.
În decembrie 2017, Departamentul de Stat al SUA anunțat un concurs pentru organizarea și desfășurarea în Moldova a programului pentru “susținerea presei independente”. La oferirea grantului s-a pus accent pe formarea unei noi generații de jurnaliști, care vor ajunge odată la cârma presei moldovenești.
În martie 2018 a fost lansat programul de granturi oferite de Departamentul de Stat al SUA pentru organizațiile neguvernamentale care își propun să “restabilească încrederea în parcursul european al Republicii Moldova”.
Un pachet separat de granturi a fost oferit pentru diminuarea riscurilor din partea teritoriilor care nu se află sub controlul Chișinăului. Evident, este vorba despre prezența militară rusă în Transnistria, pe care SUA și UE o consideră drept “principalul risc”.
În acest scop au fost oferite sume importante – până la 25 mii de dolari pentru fiecare proiect, la etapa inițială.
Proiectele destinate formării unor atitudini antirusești în Moldova sunt finanțată și de aliații SUA în cadrul NATO.
În ianuarie, hackerii din grupul Anonymous au publicat documente ale proiectului britanic secret “Integrity Initiative”. Printre acestea se aflau și directivele pentru înființarea unei rețele de experți și activiști civici, chemați să combată influența rusească în Europa de Est, în special, în Republica Moldova.
Țările vecine, România și Ucraina, în acest sens, sunt ”înregimentate” deja de mult timp. Doar Moldova a continuat să rămână o “pată albă” pe hărțile media tactice, chiar dacă în ultimii zece ani am avut parte de guverne pro-occidentale. Dar poate că anume acesta este motivul, dacă luăm în calcul cât de falimentară a fost politica promovată de toți adepții “cursului european” al Moldovei.
Moldova rămâne a fi o țară unde oamenii continuă să privească programele interzise ale televiziunilor rusești, rămânând imuni la propaganda antirusească, nu consideră că ”pacificatorii” ruși din Transnistria sunt “ocupanți” și refuză să perceapă Rusia drept dușman.