Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezvăluiri: Moldova, în planurile Integrity Initiative privind lupta cu Rusia

© Sputnik / Вадим АнцуповХакер
Хакер - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe reţelele de socializare au fost publicate rapoarte ample ale Integrity Initiative în care se vorbeşte între altele despre o posibilă influenţă asupra rezultatelor alegerilor parlamentare din Moldova.

CHIŞINĂU, 5 ian – Sputnik. Hackerii din grupul Anonymous au publicat noi documente ale proiectului britanic Integrity Initative în care sunt dezvăluite planurile de propagare a agendei antiruseşti  în Republica Moldova, comunică RIA Novosti.

Hackerii au publicat documente și facturi pe care le-au numit dovezi ale desfăşurării de analize de către Integrity Initiative, din banii contribuabililor britanici, analize asupra activităţii Partidului Laburist și a liderului său, a canalul TV Russia Today, precum şi activităţii Londrei în ţările vecine cu Rusia.

Documentele se referă între altele la reflectarea incidentului din Salisbury, situația din țările fostei URSS și din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, iar în documentele care se referă la Moldova este recunoscută existenţa secţiei pentru dezinformare în UE.

Ministerul britanic de Externe a recunoscut deja autenticitatea documentelor publicate anterior privind subiectul intervenției Londrei în afacerile țărilor UE și desfășurarea unui război informaţional orientat împotriva Rusiei.

RT Reporter Detained at US Inauguration Protests Faces Up to 10 Years of Prison - Sputnik Moldova
Politică
Hackerii au publicat rapoarte Integrity Initiative cu privire la activitatea Sputnik şi RT

A fost dezvăluit planul de manipulare a opiniei publice în Moldova

Structuri care să se ocupe de contracararea informaţională a Rusiei au fost create deja, aşa cum denotă documentele publicate de Anonymous, în ţări ca Spania, Franţa, Grecia, Olanda, Lituania, Norvegia, Serbia, Italia. Este planificată iniţierea unor noi grupuri (sau poate există deja) în Armenia, Moldova, Georgia, Suedia, Muntenegru, Malta, SUA, Canada, Estonia, Polonia, Slovacia, România, Bulgaria, Austria, Portugalia, Elveţia, Letonia. În Ucraina şi Iordania activează anumite „grupuri de cercetare”.

În unul dintre documentele publicate sunt punctate priorităţile de bază ale subdiviziunilor regionale ale proiectului şi angajaţilor britanici pentru Moldova, în speţă, în ceea ce priveşte modalitatea de reflectare a evenimentelor în ţară. Astfel, se propune inocularea opiniei că situaţia internă din Republica Moldova este „utilizată în vederea creării unei influenţe ruseşti în ţările UE”.

Un alt document reprezintă un plan de sprijin pentru postul de televiziune din Moldova TV8, care activează, după cum se explică în text, cu susţinerea ambasadelor străine, pentru a-l ajuta să-şi lărgească auditoriul printre vorbitorii de limba rusă.

Autorii documentului menţionează că prin susţinerea unor astfel de activităţi în preajma alegerilor parlamentare, „TV8 îşi va consolida rolul în calitate de platformă importantă pentru vocile independente din Republica Moldova”.

Printre documentele publicate este şi un plan privind monitorizarea viitoarelor alegeri parlamentare din ţara noastră.

Cum au developat hackerii activitatea Integrity Initative

În noiembrie 2018, hackerii au publicat pentru prima dată documente cu privire la activitatea proiectului Integrity Initiative al Institutului de Administrație Publică, care, în opinia lor, ar putea folosi Marii Britanii pentru a interveni în afacerile interne ale țărilor europene și pentru un război informaţional împotriva Rusiei. Potrivit Anonymous, programul institutului nu a fost actualizat încă din 2017, lipsesc informații despre angajații săi și detaliile de contact ale instituției, iar codul programului publicațiilor online sugerează că acestea sunt făcute automat.

Fluxul de știri
0