Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum Moldova ar putea depăși Turcia: Experiența inedită a unui fermier din Ialoveni

© Sputnik / OsmatescoStruguri
Struguri - Sputnik Moldova
Abonare
Aplicarea tehnologiilor moderne de cultivare a unor soiuri de struguri în cantități industriale poate contribui la creșterea competitivității strugurilor din Moldova pe piețele externe, afirmă un fermier din raionul Ialoveni.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Avem în țară destule paradoxuri. Acest lucru se referă și la vânzarea în unele piețe din Moldova a produselor pomilegumicole aduse din Turcia, mai ales, spre sfârșitul iernii și primăvara devreme. Roșiile, castraveții, unele fructe invadează rafturile supermarketurilor din țara noastră, care este considerată a fi una agrară.

Apicultorii din Moldova se confruntă cu probleme mari - Sputnik Moldova
Video
Mărturia unui apicultor: Iată cine sunt cei care ucid albinele în Moldova – Video

Cu siguranță, în perioada menționată mai sus mulți locuitori ai Moldovei au cumpărat fructe sau legume turcești, inclusiv struguri de masă. Nimeni nu contestă calitățile gustative ale acestui produs, dar soiurile moldovenești, cultivate pe solul nostru, sunt totuși mai gustoase, lucru recunoscut de consumatori.

Fermierul Iurie Bivol din satul Costești, raionul Ialoveni, a demonstrat că soiurile timpurii pot fi cultivate în sere, în condiții ecologice. Pe o suprafață de 3,8 hectare, într-o seră echipată special, cu un sistem de irigare prin picurare, fermierul cultivă două soiuri de struguri: „Codreanca” și „Cardinal”. Bivol speră ca peste doi ani plantația poate să intre în rod. 

Implementarea în țară a proiectului inovațional de cultivare în seră a soiurilor de struguri de masă a necesitat investiții de circa 15 mii de dolari, scrie site-ul east-fruit.com. Însă abordarea competentă și științifică a cultivării viței de vie contribuie la obținerea unor struguri mai solicitați și mai competitivi pe piețele europene.

Căpșune bio din plantațiile lui Viorel Gavriluță - Sputnik Moldova
Video
Reportaj: Căpșuni bio din plantațiile lui Viorel Gavriluță - Video

Cultivarea acestor soiuri de struguri în condiții de seră exclude acțiunea agresivă a mediului, mai cu seamă în cazul înghețurilor târzii de primăvară și pe timp de secetă. Totodată, recolta acestor struguri, care și așa sunt timpurii, poate fi obținută încă mai devreme: la sfârșitul linii iunie.

În anul curent fermierul a avut o recoltă de struguri relativ mică pe care i-a vândut pe piața internă cu 50 de lei kilogramul, puțin mai ieftin decât strugurii importați din Turcia și din alte țări sudice. Astfel, chiar și pe piața internă a Moldovei, acești struguri sunt mai convenabili ca preț și calitate.

Fluxul de știri
0