Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Te ia groaza: Iată ce ne vând comercianții în Piața Centrală

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
În pofida numeroaselor controale, comercianții de prin piețe ne vând în continuare produse de proastă calitate, care ne pun viața în pericol.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Pește cu viermi, asta a achiziționat un cumpărător la un magazin din Piața Centrală. Fotografiile au fost publicate pe rețele de socializare de Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor-CNPIEC.

”Acestea sunt produsele care sunt achiziționate de consumatori dintr-un magazin amplasat în Piața Centrală Chișinău. In pofida faptului că ANSA - Agentia Nationala Pentru Siguranta Alimentelor ne comunică despre unele rețineri de produse, constatăm că măsurile întreprinse sunt ineficiente”, menționează Centrul.

Instituția a presupus că, poate, ”unii agenți economici au "trecere" pentru a otrăvi populația Moldovei”.

”Consumatorul care ne-a trimis pozele nu poate să-și revendice banii pentru produsele periculoase intrucit nu a păstrat bonul fiscal”, a mai menționat instituția, atenționând oamenii să fie atenți la produsele pe care le achiziționează.

Scandalul peștelui

Anterior, premierul Maia Sandu constata cu îngrijorare că, în doar două luni, în Republica Moldova au fost importate 73 de loturi de pește infestat cu paraziți.

Живая рыба - Sputnik Moldova
Societate
Iată ce pește procurăm în piețele din țară: O spune chiar Maia Sandu

”În contradicție cu prevederile legale, laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate, astfel toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de a importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministrul i-a solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să inițieze imediat o anchetă de serviciu cu suspendarea responsabililor atât din cadrul agenției, dar mai ales din cadrul laboratorului.

În urma sesizării premierului, ANSA a intensificat controalele în instituțiile publice.

În perioada 11–22 octombrie, inspectorii ANSA au efectuat 633 de controale în instituții de învățământ general, spitale, aziluri, depozite alimentare, piețe agroalimentare și instituții pentru copii cu dezabilități. În urma verificărilor, au fost depistate un șir de nereguli grave.

Istoria se repetă: Pește cu viermi și ouă cu termenul expirat, găsite în școli și spitale>>>

Astfel, au fost găsite peste 250 de kilograme de pește neconform și alte produse alimentare periculoase pentru consum.

Datele de laborator au arătat că peștele cel mai infestat cu paraziți a fost macroul și merluciul. Loturile importate din Spania, Norvegia și Islanda au dat cele mai multe teste pozitive la paraziți.

Fluxul de știri
0