Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată ce pește procurăm în piețele din țară: O spune chiar Maia Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariЖивая рыба
Живая рыба - Sputnik Moldova
Abonare
Corpul de control al prim-ministrului, în colaborare cu Poliția a inițiat o serie de verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară. Iată rezultatul verificărilor.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. În doar două luni, din 124 de loturi de pește congelat, importat în Republica Moldova, 73 conțineau pește infestat, pește cu paraziți. Despre aceasta a anunțat premierul Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă. Produsul era ulterior pus în vânzare.

Детский сад - Sputnik Moldova
Societate
Dezgustător: Grădinița în care copiii sunt hrăniți cu pește plin cu viermi - Foto

”În contradicție cu prevederile legale, laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate, astfel toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de a importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră”, a declarat Maia Sandu.

Premierul a mai spus că ar fi vorba de pește ieftin, care nu ajunge pe rafturile magazinelor din țară, dar este pus în vânzare în piețe. Astfel riscul ca acest pește să ajungă în instituțiile publice inclusiv instituțiile de învățământ, cele medicale și penitenciare, este unul sporit.

În context, prim-ministrul solicită Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să inițieze imediat o anchetă de serviciu cu suspendarea responsabililor atât din cadrul agenției, dar mai ales din cadrul laboratorului.

Pește
 - Sputnik Moldova
Societate
În supermarketurile din Chișinău se vinde pește bolnav

”Ministerele Educației, Justiției și Sănătății să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze  verificare minuțioasă a tuturor loturilor de pește achiziționate în ultima perioadă. Poliția și angajații ANSA să efectueze controale în piețe și locurile de vânzare a peștelui de import pentru a preveni comercializarea peștelui infestat”, a adăugat Maia Sandu.

Otravă curată: Pește contaminat cu mercur, în piețe și rețelele comerciale>>>

Totodată, aceasta solicită lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală. ANSA nu a venit încă cu o reacție la acest subiect.

Fluxul de știri
0