Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocat, despre justiția din Moldova și tinerii judecători

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Mărgineanu
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, în data de 25 octombrie, este marcată ziua europeană a justiției civile, destinată tuturor cetățenilor europeni care activează în domeniul justiției.
Avocat, despre justiția din Moldova și tinerii judecători

Cu acest prilej, avocatul Iurie Mărgineanu a vorbit despre justiția din Moldova, punând accent pe activitatea desfășurată de către tinerii judecători din țara noastră. În Republica Moldova, ziua europeană a justiției civile a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2011.

Potrivit avocatului Iurie Mărgineanu, ritmul tot mai alert al transformărilor sociale din ultimii ani a generat un proces intens de profesionalizare a justiției civile, ramurile dreptului privat fiind în continuă diversificare. Pe de altă parte, normele și procedurile judiciare devin tot mai specializate și complexe.

"Acest eveniment are ca obiectiv sensibilizarea cu privire la dreptul persoanelor de a avea acces la justiție, în situațiile în care acestea muncesc, se căsătoresc, au copii sau achiziționează bunuri și servicii într-un alt stat al Uniunii Europene. De fapt, rostul principal al acestei celebrări este de a aminti că justiția este un serviciu pentru cetățeni care le dă posibilitatea de a-și rezolva drepturile private și de a-și afirma drepturile potrivit legislației", a declarat Iurie Mărgineanu pentru Sputnik.

Avocatul spune că în țara noastră se respectă accesul liber la justiție, însă este discutabil cât este de echitabilă justiția în Moldova. Totuși, Mărgineanu spune că tinerii specialiști sunt cei care pot schimba lucrurile înspre bine și primii pași sunt deja făcuți în acest sens.

"Am observat că tinerii judecători, cei care activează în sistem mai puțin de cinci ani duc o justiție corectă și echitabilă. Ei vor să-și manifeste abilitățile. Ce va fi în continuare, însă, nu știm", a punctat avocatul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0