Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Știu că ne îmbolnăvesc, dar o fac pe niznaiul: Cum ne otrăvesc lent unii agenți economici

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Pânzaru
Iurie Pânzaru - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Direcției Protecția Sănătății Publice, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pînzaru, a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre pericolul produselor cu plumb pentru sănătatea și viața noastră.
Știu că ne îmbolnăvesc, dar o fac pe niznaiul: Cum ne otrăvesc lent unii agenți economici

Oficial, 16 persoane s-au intoxicat cu plumb, în perioada 2018-2019, dintre care două au decedat. Cazurile au avut loc în timpul utilizării vopselelor care conțineau elementul chimic respectiv. În realitate, numărul afectaților ar putea fi mult mai mare, mai ales dacă luăm în considerare faptul că sute de moldoveni lucrează în întreprinderi unde plumbul este utilizat în procesul de producere, cum ar fi industria textilelor sau lemnului.

Deși produsele cu plumb sunt interzise în Republica Moldova, nu există, deocamdată, un mecanism care să controleze importul, producerea și comercializarea acestora pe piața internă.

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Societate
Noi detalii în cazul presupusei intoxicații de la Liceul ”Orizont”

În prezent, agentul economic trebuie să-și asume responsabilitatea pentru inofensivitatea mărfii. Câți însă o fac? Rămâne, deocamdată, o enigmă. Cert este că actualmente nu există informații cu privire la categoriile și cantitățile de produse cu plumb vândute în piețe, magazine sau în stradă, câți moldoveni cumpără și utilizează produsele respective. Și, cel puțin, încă un an, până va intra în vigoare Legea privind substanțele chimice, nu vom cunoaște aceste realități.

Între timp, autoritățile din domeniul sănătății publice ne îndeamnă să facem cumpărături doar din magazine sau piețe comerciale autorizate și să cerem de la vânzător certificatul de inofensivitate, dacă vrem să ne asigurăm că produsul achiziționat nu ne va dăuna.

”Putem avea siguranța că în piețele și magazinele din țară sau în stradă nu sunt comercializate produse cu plumb? Nu aș fi sigur, pentru că avizarea sanitară o fac cei mai responsabili agenți economici. Legislația nu-i obligă să avizeze sanitar produsul care ar conține plumb. Agenția Națională pentru Sănătate Publică nu este abilitată de a merge în piețe, magazine sau în stradă pentru a colecta și testa mărfuri. În acest caz, măria sa agentul economic nu are niciun impediment de a comercializa produse de orice proveniență, chiar falsificate. De asemenea, avem întreprinderi unde plumbul este utilizat în producere și sănătatea angajatului are de suferit. Vorbim despre activități de prelucrare a lemnului, deșeurilor, producerii textilelor. Din 2016, angajatorii sunt obligați să monitorizeze sănătatea angajaților care lucrează în condiții nocive de muncă, însă legea nu este, deocamdată, respectată”, a explicat Iurie Pînzaru.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, odată inhalat, plumbul afectează toate sistemele de organe, în special sistemul nervos central, reproductiv, cardiovascular și imunitar. Intoxicația cu plumb se manifestă prin dureri abdominale, constipaţie, anemie, cefalee, iritabilitate, convulsii, probleme de memorie, infertilitate. În cazuri grave, persoana afectată riscă să ajungă în comă și chiar să decedeze.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0