Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfaturile juristului: Cum îți poți schimba medicul de familie

© Sputnik / Miroslav RotariPetru Beșleaga
Petru Beșleaga - Sputnik Moldova
Abonare
Medicul de familie reprezintă prima linie în îngrijirea sănătății cetățeanului. În momentul în care vă decideți să vă schimbați medicul de familie sau sunteți nevoit să o faceți, trebuie să țineți cont de anumite aspecte.
Sfaturile juristului: Cum îți poți schimba medicul de familie

În cadrul emisiunii Sputnik Matinal, parajuristul Petru Beșleaga a menționat că schimbarea medicului de familie reprezintă dreptul fiecărui pacient. Chiar dacă mulți pacienți sunt înscriși pe lista unui medic de familie după principiul territorial, aceștia au tot dreptul să-și schimbe medicul de familie.

"Există totuși câteva condiții care trebuie îndeplinite", spune Petru Beșleaga.

Potrivit parajuristului, dacă vreți să vă schimbați medicul de familie, mai întâi de toate va trebui să alegeți un alt medic de familie la care trebuie să vă adresați cu o cerere pe care acesta trebuie să o semneze.

"Nu este obligatoriu să anunțați despre acest lucru medicul de familie actual, dar e de dorit, pentru a putea solicita direct copii de pe fișa medicală și dovada de vaccinări aflate la vechiul medic. Nu este necesar acordul vechiului medic, dar acesta ar trebui anunțat", a subliniat parajuristul.

Totodată, Petru Beșleaga a menționat că vă puteți schimba medicul de familie doar după o perioadă de 6 luni, timp în care ați beneficiat de serviciile medicului de familie actual.

În cazul situațiilor de urgență, vă puteți prezenta la orice medic, din orice unitate medicală, fără nici un fel de programare și fără nici un alt document. De preferat ar fi ca înainte să vă adresați medicului de familie, chiar și telefonic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0