Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Renegocierea Acordului de Liber Schimb sau în ce limbă vorbește ministrul Nicu Popescu

Abonare
De la o zi la alta devine tot mai clar că unii dintre membrii noului Cabinet de Miniștri al premierului Maia Sandu sunt total nepregătiți pentru importantele funcții în care i-a numit Parlamentul.

Nu mă apuc să stabilesc un top al miniștrilor incompetenți, dar, dacă l-aș face, în mod sigur că șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, ar ocupa un loc de frunte.

Și asta nu este o acuzație adusă în mod gratuit ministrului de Externe. Ca să vă convingeți că am dreptate este suficient să citiți o singură frază pe care Popescu a pronunțat-o marți, în cadrul unui forum și care a fost citată de serviciul de presă al MAEIE, probabil, ca mostră de înțelepciune și de gândire politică profundă.

Vadim Brânzan - Sputnik Moldova
Moldovenii sunt jecmăniți la plata energiei electrice – Iată ce spune ministrul Economiei

Dar să trecem la subiect. În perioada ‪21-23 octombrie, la Chișinău, s-a desfășurat cel de-al treilea Forum de Reflecție al Parteneriatului Estic, care are genericul „Parteneriatul Estic în următorii zece ani: Care este strategia pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene?”. La forum a participat marți și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care, după cum ne informează site-ul instituției, s-a referit la "rezultatele procesului de aprofundare a cooperării Republicii Moldova cu UE, dar și la prioritățile pe viitor ale țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic". Deci, ministrul nostru de Externe a venit la acest forum ca să ne spună cum vede el relații Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în următoarea decadă, în special, în cadrul sau prin intermediul Programului Parteneriatul Estic.  

Și iată ce a spus ministrul: „Cred că lupta pentru următorii 10 ani este de a ancora în totalitate Moldova în Europa politică și în curentul european privind abordarea problemelor de securitate”, a punctat șeful diplomației moldovenești, fiind citat de serviciul de presă.

Ce limbă vorbește totuși Nicu Popescu? – Limba de lemn

Ce putem să înțelegem din această afirmație? În primul rând că Popescu nu vorbește românește, ci o limbă păsărească, de lemn, care este utilizată de birocrația europeană, dar acum și de cea autohtonă, pentru a nu spune nimic. Dacă ar fi vorbit românește, Popescu nu ar fi spus "cred că lupta pentru următorii 10 ani…", ci "cred că lupta, în următorii 10 ani,… ". Și nu "este", ci "va fi", dacă este vorba de timpul viitor.

Нику Попеску - Sputnik Moldova
Unde se integrează Moldova în timp ce UE se dezintegrează – Iată ce spune Nicolae Popescu

Și ce înseamnă "de a ancora în totalitate Moldova în Europa politică"? Asta nu este decât o expresie prin care ministrul evită să spune clar cum vede el relația Moldovei cu Uniunea Europeană în următorii 10 ani, pentru că dacă ar fi spus, și-ar asuma o responsabilitate. Dar așa el spune "de a ancora în totalitate Moldova în Europa politică" (să înțelegem că parțial Moldova este ancorată deja), asta putând însemna orice și, în același timp, nimic. Este un fel de limbă de lemn modernă, praf în ochi aruncat moldovenilor pentru a le abate atenția de la problemele grave pe care le are Moldova în relația cu Uniunea Europeană (în special, în relațiile comerciale).  

A doua parte a enunțului lui Popescu este și mai nebuloasă: "de a ancora în totalitate Moldova… în curentul european privind abordarea problemelor de securitate”. Cum ar putea fi ancorată Moldova "în curentul european privind abordarea problemelor de securitate"? Impresia mea este că pe domnul Popescu l-a tras curentul înainte de a participa la acest forum, doar asta poate explica inepția care i-a ieșit pe gură.

De ce Popescu nu scoate măcar o vorbă despre renegocierea Acordului de Liber Schimb?

Import-export - Sputnik Moldova
Care este cel mai important partener comercial al Moldovei – Statistici

Am spus mai sus că birocrația autohtonă, care o maimuțărește pe cea europeană, recurge la acest limbaj nebulos în detrimentul unei exprimări exacte pentru a evita asumarea unor obligațiuni concrete, pentru a se detașa, prin acest discurs, de realitate, de problemele pe care are obligația să le soluționeze.

Spre exemplu, astăzi diplomația moldoveană are un șir lung de restanțe în relația cu Uniunea Europeană. Nu afirm eu acest lucru, ci experții proeuropenei din țara noastră. Iată ce spune directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, care a efectuat o analiză a cauzelor creșterii modeste a exporturilor pe fondalul creșterii mari a importurilor.

Chivriga: Acordului de Liber Schimb, pe planul secund în agenda guvernanților

Chivriga constată că "asistăm la primele semnale negative din comerțul extern. Avem o creștere modestă a exporturilor în opt luni ale anului 2019, de doar 2%". După care el numește cauzele acestui fenomen, printre care și faptul că noile autorități nu au renegociat Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană: "Acordului de Liber Schimb a trecut pe planul secund în agenda guvernanților. De fapt, acum era momentul de a renegocia unele prevederi ale documentului, însă acest lucru a fost omis", spune Viorel Chivriga.

"Moldova negociază la un nivel mediocru cu structurile europene extinderea ofertei de export"

În alt context, același expert, făcând o analiză a situației proaste din agricultură, constată iarăși incapacitatea autorităților de a negocia cu UE extinderea ofertei de export.

Supermarket - Sputnik Moldova
Producătorii moldoveni sunt scoși de pe piață de vecinul nostru cel mai apropiat

"În sectorul animalier se înregistrează un trend descendent al efectivului de animale deja mai mult de un deceniu, ca urmare a diminuării suprafețelor de nutrețuri, pierderii nișelor pe piață și accesului la piețele de desfacere externe. Exporturile de produsele animaliere sunt destul de mici. Avem, doar trei poziții tarifare în oferta de export în UE. Mierea de albini, caviarul și praful de ouă. De exemplu, în anul curent exporturile de miere de albine au scăzut cu peste 50%. E un lucru care arată că Republica Moldova nu este capabilă să valorifice potențialul subsectorului (apicultura – n.n.) și negociază la un nivel mediocru cu structurile europene extinderea ofertei de export", a afirmat directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Ne-am referit la problema renegocierii Acordului de Liber Schimb ca pe una dintre restanțele pe care le au Externele și întregul Guvern de la Chișinău. Dar acestea sunt mai multe, pur și simplu, nu le putem aborda pe toate aici. Dar promitem să revenim la subiect.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0