Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât ne va costa turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor: Ce spune președintele CEC

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Cimil
Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală a anunțat astăzi că desfășurarea turului al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în 383 de localități din Republica Moldova va avea loc la data de 3 noiembrie 2019. Iată câți bani vor fi cheltuiți.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Aproximativ 36 de milioane de lei vor fi cheltuite pentru cel de-al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor locale generale. Informația a fost oferită pentru Sputnik Moldova de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Potrivit președintelui CEC, pentru ambele tururi de scrutin a fost prevăzut un buget de 140 de milioane de lei.

Cum vor fi reprezentate partidele politice în Consiliile raionale/municipale - Sputnik Moldova
Partidele clasate pe primul loc la votul pentru consiliile locale

Dorin Cimil spune că Autoritatea Electorală urmează să elaboreze un raport al cheltuielilor exacte din primul tur, dar se cunoaște că pentru organizarea și desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin au mai rămas aproximativ 36 de milioane de lei, ceia ce înseamnă că pentru primul tur au fost cheltuite circa 104 milioane.

Banii vor fi folosiți inclusiv pentru tipărirea buletinelor. Numărul acestora încă nu a fost stabilit, iar tipărirea va începe, cel mai probabil, săptămâna viitoare. 

„În buletinele de vot vor fi înscrişi primii 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie 2019. Înscrierea în buletin a celor doi candidaţi se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Dacă unul dintre cei doi candidați se va retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin”, precizează CEC într-un comunicat de presă.

Заседание Парламента 18_06_2019 Парламент Parlament ПДМ демократы PDM  - Sputnik Moldova
Politică
Cum se va schimba configurația în Parlament după alegerile din 20 octombrie

Totodată, Comisia Electorală atenționează concurenții electorali că până pe 1 noiembrie 2019, ora 16:00, trebuie să prezinte rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru turul al doilea de scrutin.

Cel de-al doilea tur pentru alegerea primarilor va avea loc în 383 de localităţi din Republica Moldova. 515 primari au fost aleși din primul tur. În cel de al tur al alegerilor, prag de validare nu există.

Fluxul de știri
0