Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fiți cu ochii în patru: Atenție la produsele pe care le cumpărați – Iată de ce

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Zestrea
Sergiu Zestrea - Sputnik Moldova
Abonare
Avertismentul specialiștilor: Atenție la produsele pe care le cumpărați! Există riscul ca unele dintre ele să fie contrafăcute.
Fiți cu ochii în patru: Atenție la produsele pe care le cumpărați – Iată de ce

În Republica Moldova, de cele mai dese ori, din categoria mărfurilor contrafăcute fac parte medicamentele, încălțămintea, îmbrăcămintea, accesoriile, produsele cosmetice sau de parfumerie, precum și băuturile alcoolice.

Inspectorul principal din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Sergiu Zestrea a declarant în studioul Radio Sputnik Moldova că primele semne care trezesc dubii că un produs este contrafăcut sunt prețurile mici, locul comercializării, dar și locul producerii, indicat pe etichetă.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Te ia groaza: Iată ce riști să cumperi din Piața Centrală - Video

Produsele originale se găsesc în magazine autorizate, dar uneori există riscul ca produsele false să ajungă și pe rafturile marilor magazine.

"Am efectuat mai multe controale în câteva magazine în care se vinde îmbrăcăminte. Nu am depistat mărfuri contrafăcute, dar nu pun mâna în foc că acest fenomen nu există", a subliniat Zestrea.

Cert este faptul că unii consumatori procură aceste produse din piețele comerciale, bazându-se mai mult pe preț decât pe calitate.

"În unele cazuri, consumatorii își pot da seama la prima vedere că este un produs contrafăcut. În raport cu produsele originale, prețurile produselor contrafăcute sunt mai accesibile. Totuși, pentru unii acesta este un factor mai important decât calitatea obiectului achiziționat", a declarat Sergiu Zestrea.
Детская площадка - Sputnik Moldova
Alarmant: Pericolul enorm la care ne expunem copiii – Chiar noi cumpărăm otrava

În acest context, referindu-se la parfumurile contrafăcute care sunt comercializate în țara noastră, Sergiu Zestrea a explicat câteva lucruri care ar trebui verificate pentru a depista un parfum contrafăcut.

"Un aspect important este tubul de aspirare din interior, care trebuie să fie un pic încovoiat și să ajungă până la ultimul milimetru la fundul sticlei în colț. Dacă este prea scurt sau prea încovoiat, atunci cu siguranță avem un produs contrafăcut", a subliniat Zestrea.

Totodată, înainte de a achiziționa un parfum trebuie să atrageți o deosebită atenție la învelișul de celofan, cutie, etichetă, sticlă, înscrisurile de pe sticlă, capacul sticlei, codul de bare, culoarea parfumului, mirosul parfumului și prețul acestuia.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0