Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Acordul Putin-Erdogan: Forțele rusești și siriene vor fi desfășurate în nord-estul Siriei

Abonare
Poliția militară rusă și trupele siriene vor fi desfășurate în nord-estul Siriei, în timp ce operațiunea Turciei ”Izvorul Păcii” va continua într-o zonă limitată, au convenit Putin și Erdogan după discuții îndelungate.

BRUXELLES, 23 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Moscova înțelege motivele din spatele incursiei Turciei în Siria, a spus Vladimir Putin, totuși el a subliniat că nu trebuie căzut în capcana teroriștilor și că integritatea teritorială a Siriei trebuie respectată. În cele din urmă, țara trebuie eliberată de orice ”prezență militară străină ilegală”, a adăugat președintele, reiterând astfel poziția constantă a Moscovei, relatează RT.

Учебно-боевой пуск баллистической ракеты Тополь-М с космодрома Плесецк - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a condus lansările rachetelor balistice și de croazieră

Discuțiile de aproape șapte ore de la Soci, Rusia, între Putin și Erdogan au fost concentrate pe situația din Siria, în particular pe ofensiva din regiunea de nord-est.

Acordul spune că milițiile kurde - ținta principală a operațiunii turcești – trebuie să se retragă în teritoriul sirian la 30 de km de la granița cu Turcia. Operațiunea lui Erdogan, în același timp, va continua într-o zonă limitată – între orașele Tell Abyad și Ras al-Ayn, până la 32 de km în interiorul teritoriului sirian.

Alte părți ale graniței siriene – de la Kobani la Tell Abyad și de la Ras al-Ayn la granița irakiană – vor fi controlate de armata siriană și grăniceri, susținuți de poliția militară rusă.  

În același timp, zonele neafectate de operațiunile militare turcești vor fi patrulate de militarii turci și de poliția militară rusă până la 10 km în interiorul teritoriului sirian.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova: Turcia și Siria trebuie să stabilească niște parametri de interacțiune pe teren

Problema multiplelor închisori și câmpuri de detenție din nord-estul Siriei unde luptătorii Statului Islamic sunt deținuți a fost menționată în mod special. Putin a subliniat că haosul inevitabil creat de operațiunea Turciei nu trebuie să le permită să evadeze.

”E important ca membrii organizațiilor teroriste, incluzând ISIS, a căror militanți sunt ținuți captivi de către grupările armate kurde și care încearcă să evadeze, să nu profite de acțiunile forțelor armate turce”, a subliniat Putin.

Ministrul de Externe Sergey Lavrov i-a urgentat pe cei care au creat și au menținut închisorile să înțeleagă ”responsabilitatea” lor în a preveni evadarea deținuților ISIS.

Fluxul de știri
0