Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

12 mii de apeluri înregistrate zilnic la Serviciul 112: Iată ce solicită moldovenii

© Sputnik / Miroslav RotariAna Carpovici
Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare zi, la Serviciul de Urgență 112 sunt înregistrate în medie până la 12 mii de apeluri de urgență din toată țara. Din numărul total de apeluri, aproximativ 60% de apeluri sunt false, abuzive sau non urgente.
12 mii de apeluri înregistrate zilnic la Serviciul 112: Iată ce solicită moldovenii

Într-un interviu acordat pentru Radio Sputnik Moldova, specialistul în relații publice al Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112, Ana Carpovici a menționat faptul că, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, fluxul de apeluri false, abuzive sau non urgente a înregistrat o mică scădere.

Nici nu v-ați imaginat: Iată ce se întâmplă într-o zi din viața unui operator 112 - Sputnik Moldova
Video
Nici nu v-ați imaginat: Iată ce se întâmplă într-o zi din viața unui operator 112

"În octombrie 2018, aproximativ 68 la sută din numărul total de apeluri erau false, abuzive sau non urgente. În prezent, procentajul este de 60 la sută", a declarat Carpovici.

Totuși, aceste apeluri îngreunează eficiența operatorului, deoarece ele ocupă linia telefonică și de multe ori din cauza acestor apeluri au de suferit persoanele care cu adevărat au nevoie de ajutor.

"În continuare sunt cetățeni care au nevoie de ajutor în cazul în care nu le funcționează telefonul sau televizorul. Unele persoane nu știu cum să administreze anumite medicamente. Pe lângă aceste cazuri primim și apeluri în care oamenii au nevoie cu adevărat de ajutor. Spre exemplu, săptămâna aceasta a fost găsit pe trotuar un copilaș de un an care îngheța pe traseul Bălți-Glodeni", a relatat Carpovici.

Codul Contravențional a Republicii Moldova stipulează amendarea în cazul în care persoana a efectuat o chemare falsă, însă o reglementare pentru realizarea apelului abuziv din partea unui apelant deocamdată nu există în legislație.

"Cei 82 de operatori trebuie să răspundă politicos și să acorde asistența necesară, indiferent de situație", a menționat Ana Carpovici.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0