Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri locale-2019: Lupta de astăzi va fi acerbă - briefing CEC

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Cimil
Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Scrutinele din 20 octombrie 2019 sunt monitorizate de 1.600 de observatori naţionali, din partea a 11 organizaţii, și de 145 de observatori internaţionali, din partea a 11 misiuni diplomatice, 11 autorităţi electorale străine și 3 ong-uri internaţionale.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Primele date preliminare despre alegerile locale și alegerile parlamentare noi vor fi prezentate la ora 22.00, a declarat la briefingul de la ora 08:00 președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

Alegeri locale 2019 - Sputnik Moldova
Politică
A început votarea în cadrul alegerilor locale și parlamentare noi

La ora 07:00 s-au deschis toate cele aproape două mii de secții de votare din Republica Moldova, care vor activa până la ora 21:00, a anunțat președintele CEC. Pentru alegerile locale au fost deschise 1969 de secții de votare. 

„Lupta de astăzi va fi acerbă”, a adăugat Dorin Cimil.

Peste 2 milioane și 800 de mii de cetățeni sunt așteptați la vot. În cadrul alegerilor locale trebuie aleși 898 de primari și 11.580 de consilieri locali.

În cadrul alegerilor parlamentare noi, 29 de candidați concurează pentru cele 4 mandate de deputat. Deputații aleși anterior în aceste circumscripții, la alegerile din 24 februarie 2019, și-au depus mandatele.  

Potrivit președintelui CEC, nu există posibilități tehnice de reflectare separată a mersului alegerilor parlamentare noi.

Cele 4 circumscripții electorale uninominale în care au loc alegeri parlamentare noi sunt:

  • nr. 17 (Nisporeni, Strășeni)
  • nr. 33 (Chișinău), ce cuprinde localitățile Sîngera, Băcioi, Codru, Trușeni și Durlești
  • nr. 48 (Slobozia, Tiraspol și Bender)
  • nr. 50 (la vest de Republica Moldova)

De asemenea, Dorin Cimil a ținut să precizeze că, pe teritoriul Republicii Moldova, alegătorii pot vota în baza buletinului de identitate și a buletinului de identitate provizoriu, iar peste hotare – în baza pașaportului (inclusiv expirat), a buletinului de identitate și a livretului de marinar.

Președintele CEC a precizat că scrutinele de astăzi sunt monitorizate de 1.600 de observatori naţionali, din partea a 11 organizaţii. Totodată, au fost acreditați 145 de observatori internaţionali, din partea a 11 misiuni diplomatice, 11 autorităţi electorale străine și 3 organizații nonguvernamentale internaţionale.

Fluxul de știri
0