Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi precizări de la CEC: Participarea alegătorilor la scrutin, votul peste hotare

© Sputnik / Miroslav Rotariвыборы примара в Кишиневе
выборы примара в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Abonare
Cel puțin în prima jumătate a zilei, prezența la urne în cadrul alegerilor locale generale este mai redusă comparativ cu scrutinul anterior. Primele date preliminare despre alegerile locale și alegerile parlamentare noi vor fi prezentate la ora 22:00.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. În linii generale, „procesul de vot decurge fără incidente semnificative”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, la briefingul de la ora 13:00.

Către ora 13:00, peste 20% din numărul total al alegătorilor s-au prezentat la vot. La aceeași oră, în cadrul alegerilor locale din 2015, prezența la vot era de 28%.

Alegeri 2019: prezența la vot - Sputnik Moldova
Video
Alegeri locale 2019 - Prezența la vot

În municipiul Chișinău, peste 14% dintre votanți s-au prezentat la urne până la ora 13%.

Dorin Cmili a prezentat informații despre desfășurarea votării în cele patru circumscripții în care au loc alegeri parlamentare noi.

În circumscripția nr. 17 (Nisporeni, Strășeni), până la 13:00 au votat 12.000 de alegători. 

În circumscripția nr. 33 (Chișinău), ce cuprinde localitățile Sângera, Băcioi, Codru, Trușeni și Durlești, au votat 9.000 de alegători.

În circumscripția nr. 48 (Slobozia, Tiraspol și Bender), către ora 13:00 au votat peste șase sute (600) de alegători.

Emisiunea ”Logica Puterii” - Ediție specială>>>

În circumscripția nr. 50, de peste hotare (la vest de Republica Moldova), și-au exercitat dreptul de vot, până la 13:00, aproximativ 2.300 de alegători, mai activi fiind cei din Italia și din Iași, România. În secțiile de votare din Bolognia și Parma și-au exercitat dreptul de vot câte 90 și, respectiv, 100 de cetățeni, iar la Iași - 90 de persoane. 

Открытие участка нр.1/140 - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri locale 2019: Tot ce trebuie să știi despre scrutin - Detalii

Președintele CEC a reamintit că persoanele care nu se pot deplasa la secția de votare pot solicita, până la ora 15:00, urna mobilă la domiciliu.

Următorul briefing al CEC va fi organizat la ora 18:00.

Primele date preliminare despre alegerile locale și alegerile parlamentare noi vor fi prezentate la ora 22:00.

CEC atrage atenția „asupra necesității respectării normelor legale în partea ce ține de agitația electorală, care este strict interzisă în ziua alegerilor”.

Interdicția respectivă nu se referă la informațiile deja plasate pe Internet și pe afișele expuse anterior, a precizat autoritatea electorală.

Fluxul de știri
0