Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Campanie de sprijinire a victimelor torturii: Câte persoane au beneficiat de consultanță

© Sputnik / Miroslav RotariInga Pascal și Mihalcean Nonna
Inga Pascal și Mihalcean Nonna - Sputnik Moldova
Abonare
Un an și jumătate în urmă, în cadrul proiectului „Toți împreună vom spune nu torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii” a fost creată rețeaua ONG-urilor regionale în vederea combaterii torturii și consolidării eforturilor societății civile.
Campanie de sprijinire a victimelor torturii: Câte persoane au beneficiat de consultanță

În cadrul proiectului au fost deschide trei centre de asistență juridică, psihologică și reabilitare a victimelor torturii la Chișinău, Comrat și Tiraspol. Centrele respective au drept scop acordarea asistenței juridice și psihologice primare, inclusiv reabilitarea victimelor torturii sau a rudelor lor.

"În fiecare centru activează câte un psiholog și un jurist, care răspund la toate nevoile beneficiarilor. Serviciile juridice și psihologice sunt absolut gratuite pentru toate victimele directe și indirecte a torturii", a declarat pentru Sputnik, coordonatoarea de proiect în regiunea de Nord a Moldovei, Nonna Mihalcean.

Dumitru Russu - Sputnik Moldova
În ce instituții din Moldova au loc cele mai multe acte de tortură și rele tratamente

Potrivit juristei Centrului de asistență juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii din Chișinău, Inga Pascal, în mare parte, victimele torturii sunt deținuții sau persoanele care se află în centrele de plasament. Doar în 2017 au fost înregistrate peste 800 de plângeri cu privire la condiții proaste de detenție, lipsa sau servicii medicale inadecvate în locurile de detenție, iar în prima jumătate a lui 2018 au fost recepționate peste 400 de cereri, ceea ce reprezintă o tendință îngrijorătoare.

"Într-un an și patru luni de activitate, la Chișinău au fost înregistrate peste 200 de cereri. Scopul nostru este să analizăm problemele cu care se confruntă aceste persoane, să oferim soluții concrete și să reintegrăm aceste persoane în viața socială", a precizat Inga Pascal.

Rețeaua ONG-urilor regionale a fost creată de Institutul pentru Democrație din Comrat, în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Chișinău și Centrul Media din Tiraspol, cu susținerea financiară a Delegației Uniunii Europene.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0