Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri locale-2019: Câți cetățeni au votat până la ora 09:40

© Sputnik / Miroslav Rotariвыборы примара в Кишиневе
выборы примара в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Abonare
Cinci la sută dintre alegători și-au exercitat deja dreptul de vot, până la ora 09:40, în cadrul alegerilor locale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Un număr de peste 140 de mii de alegători, care constituie 5% din totalul celor înscriși pe listele electorale, și-au exercitat dreptul de vot către ora 09:40.

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri locale-2019: Lupta de astăzi va fi acerbă - briefing CEC

Validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție.

În cazul primarilor, este ales candidatul care a obținut, în primul tur de scrutin, mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate.

Dacă aceste condiții nu sunt întrunite, peste două săptămâni se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.

În acest caz, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.

Conform datelor furnizate de autoritățile electorale, în Registrul de Stat al Alegătorilor figurează 3 285 894 de persoane, dintre care 2 818 228 sunt cetățeni cu drept de vot.

La ora 07:00 s-au deschis toate cele aproape două mii de secții de votare din Republica Moldova, care vor activa până la ora 21:00. 

În cadrul alegerilor locale trebuie aleși 898 de primari și 11.580 de consilieri locali.

În cadrul alegerilor parlamentare noi, 29 de candidați concurează pentru 4 mandate de deputat.

Fluxul de știri
0