Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

196 de încălcări la secțiile de vot: Recompense bănești pentru alegători

© Sputnik / Miroslav RotariProcesul electoral
Procesul electoral - Sputnik Moldova
Abonare
Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 constată mai multe încălcări în desfășurarea procesului electoral.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. În apropierea secției de votare din localitatea Vîșcăuți, raionul Orhei, la circa 150 de metri, într-un magazin care nu funcționa anterior, a fost instalată o masă la care alegătorii sunt serviți cu ceai și cafea. Unii trecători afirmă că în locul respectiv s-ar oferi recompense bănești pentru alegători din partea unui concurent electoral. Acestea sunt constatările Promo-LEX.

Alegeri 2019: Încălcările înregistrate în secțiile de votare - Sputnik Moldova
Video
Alegeri 2019: Încălcările înregistrate la secțiile de votare

Astfel, misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 constată 196 de incidente raportate de către observatorii Promo-LEX până la 13:30. Au fost prelucrate 176 de incidente, iar 150 au fot publicate într-un comunicat de presă.

Asociația mai comunică și despre alte încălcări, cum ar fi cea din secția de vot din Gura Căinarului, raionul Florești, unde prietenii unui candidat la funcția de primar invitau alegătorii în barul din apropiere. În Jora de Mijloc, raionul Orhei a fost observat un grup de persoane de la un concurent având niște liste în mână, care se apropiau de toți alegătorii și discutau (în perimetrul de 100 de metri al secției de vot). Acest lucru a fost observat în intervalul de minim o oră.

Как жители Молдовы голосовали на местных выборах в Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
Prezența la vot în cadrul alegerilor locale a depăși pragul psihologic de 30 la sută

Alte încălcări țin de prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare – 15 cazuri, agitație electorală sau PR negru pentru a determina alegerea alegătorilor, tot 15 cazuri. În nouă cazuri a fost constatată transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă).

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane) a fost constatată în 11 cazuri. În trei secții de vot a fost deconectat temporar curentul electric.

Scrutinul electoral nu a s-a petrecut nici fără acte de violență sau intimidări ale alegătorilor sau altor persoane.

Observatorii Promo-LEX au raportat două cazuri în localitatea Alexeevca, raionul Florești. Este vorba de o femeie în etate și de un bărbat în stare de ebrietate care strigau și înjurau/agresau verbal membrii BESV. Cei doi au fost „calmați” după care și-au exercitat dreptul la vot.

Fluxul de știri
0