Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurarea tehnicii agricole: Drepturile consumatorilor în perioada de garanție

© Sputnik / OsmatescoMateescu Ivan
Mateescu Ivan - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți moldoveni utilizează în gospodăria lor mijloace agricole de capacități mici. După o perioadă scurtă de timp pot apărea și primele deficiențe în funcționalitatea acestora. Iată câteva lucruri de care trebuie să țină cont consumatorii.
Procurarea tehnicii agricole: Drepturile consumatorilor în perioada de garanție

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful Direcției Control Produse Industriale și Servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Ivan Mateescu, a precizat că toți cumpărătorii moldoveni trebuie să-și cunoască pe deplin drepturile pentru a nu se lăsa păcăliți de către comercianți.

Agricultor, tehnică agricolă - Sputnik Moldova
Deții 80 la sută dintr-un teren agricol. Vezi ce drept îți oferă statul

Astfel, la procurarea unui mijloc agricol consumatorii sunt în drept să-i solicite agentului economic unele acte, iar acesta la rândul său este obligat să le prezinte. Totodată, vânzătorul are obligația de a oferi bonul de casă prin care se confirmă procurarea produsului, un certificat de garanție completat corespunzător și nu în ultimul rând trebuie să informeze cumpărătorul despre reparația produsului în perioada de garanție și post-garanție.

"Comercianții sunt bucuroși că au vândut produsul, însă când ajung la situația de a soluționa careva defecte, aceștia lasă toate cheltuielile pe seama consumatorului, considerând că odată ce au vândut produsul, nu mai poartă nici o răspundere", a declarat Ivan Mateescu.

Un lucru important de care trebuie să țină cont consumatorii sunt drepturile pe care le au în perioada de garanție după procurarea tehnicii agricole. Legea prevede că termenul legal de garanție este de minimum doi ani de zile de la data procurării mijlocului agricol.

"Consumatorul nu trebuie să aibă careva costuri suplimentare după ce a achiziționat produsul respectiv, deoarece pe perioada termenului de garanție toate acțiunile de reparație îi revin agentului economic", a subliniat Mateescu.

Potrivit spuselor sale, agenții economici profită de faptul că unii consumatori nu-și cunosc drepturile în perioada de garanție a produsului și încearcă să pretindă careva costuri de transport sau pentru efectuarea unor expertize.

"Legea prevede expres că aceste costuri sunt suportate de vânzător și nici de cum de către consumator", a punctat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.   

Fluxul de știri
0