Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viceguvernator BNM, reacție la Raportul Comisiei de anchetă

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova îi va recomanda Parlamentului să-i revoce din funcție pe viceguvernatorii BNM Ion Sturzu și Aurel Cincilei.

CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a înregistrat în Parlament Raportul cu rezultatele anchetei. Potrivit documentului, Comisia îi va recomanda președintelui Parlamentului inițierea procedurii de revocare din funcție a viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Sturzu și Aurel Cincilei.

În acest context, viceguvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Ion Sturzu a venit în această dimineață cu o declarație.

Sturzu precizează că până la finalizarea activității Comisiei de anchetă nici el și nici viceguvernatorul BNM Aureliu Cincilei nu au fost invitați la audieri pentru a li se adresa întrebări și a li se oferi posibilitatea de a prezenta comisiei informațiile și argumentele pe care le dețin la acest subiect. De asemenea, nu li s-a adus la cunoștință vreo acuzație, ”deși comisia a activat circa patru luni, timp în care BNM și-a manifestat toată deschiderea și a prezentat comisiei toate materialele solicitate”.

”Personal am fost invitat la comisie abia pe 11 octombrie 2019, după ce raportul Comisiei a fost aprobat și publicat, pentru a fi audiat pe 14 octombrie 2019, declarată oficial zi liberă, la ora 10.00. Din cei cinci membri ai comisiei, au fost prezenți doar domnii Alexandru Slusari și Lilian Carp. Astfel, informațiile pe care le-am furnizat comisiei nu se regăsesc în raport”, subliniază Sturzu.
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Politică
Raportul comisiei de anchetă: Din bănci s-a furat mai mult de un miliard de dolari

Viceguvernatorul precizează că și el, și Aureliu Cincilei au fost numiți în funcție pe 12 iulie 2013, când situația la cele trei bănci: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A. era deja una extrem de gravă, iar în acea perioadă, inclusiv în luna noiembrie 2014, niciunul dintre cei doi nu a patronat domeniul de supraveghere bancară.

Sturzu a mai explicat că, potrivit normelor interne ale BNM, fiecare viceguvernator patronează câteva domenii de activitate și, respectiv, ”deține putere de decizie strict referitor la domeniile pentru a căror activitate este responsabil, iar deciziile colective la nivel de Consiliu de administrație (Comitet executiv) se iau doar la prezentarea dosarului cu setul de materiale la temă de către departamentul respectiv”. 

Viceguvernatorul Ion Sturzu a mai specificat că în perioada post-criză, în comun cu noua echipă a BNM, s-au implicat activ în realizarea unor reforme profunde în sectorul bancar, care au adus schimbarea totală a calității sistemului, fapt apreciat înalt atât de investitorii noi străini, cât și de comunitatea internațională”.

Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Politică
Comisia de Anchetă: Candu, Leancă, Drăguțanu și Arapu, urmăriți penal

Comisia de anchetă a subliniat în Raport că nu a identificat niciun argument pentru a justifica faptul că BNM nu a intervenit la timp, în anii 2011-2012, cu măsuri mai dure în activitatea BEM în vederea soluționării problemelor depistate, ”deși BNM a anunțat că a constatat prima neregulile în august-septembrie 2011 și, respectiv, necesitatea recalificării mai multor credite acordate de BEM în categoria neperformantă, ceea ce de altfel a contribuit la creșterea vertiginoasă a ponderii creditelor respective”.

Totodată, Comisia consideră că BNM a avut un rol special și important în crearea unei panici artificiale în jurul BEM, în contextul evenimentelor ulterioare din anii 2013-2014.

Comisia mai recomandă Guvernului și BNM să examineze, în termen de 60 de zile, oportunitatea desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar, în măsura în care această desecretizare nu va prejudicia mersul anchetei.

Raportul urmează să fie adoptat de Parlament.

Fluxul de știri
0