Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comisia de Anchetă: Candu, Leancă, Drăguțanu și Arapu, urmăriți penal

© Sputnik / Miroslav RotariАндриан Канду
Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Abonare
Iurie Leancă, Andrian Candu, Dorin Drăguțanu și Anatol Arapu ar putea fi urmăriți penal de către procurori, la solicitarea Comisiei de anchetă privind jaful bancar.

CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar le solicită Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne pornirea urmăririi penale în baza art. 329 împotriva fostului premier Iurie Leancă, fostului președinte al Parlamentului Andrian Candu, fostului guvernator al BNM Dorin Drăguțanu, dar și împotriva fostului ministru al Finanțelor Anatol Arapu.

Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Politică
Candu arată cu degetul la Partidul Șor după publicarea raportului Kroll 2

Informația a fost făcută publică cu puțin timp în urmă de vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, care este și președintele Comisie de Anchetă.

Potrivit Comisiei, „după ce Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgență date de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al statului”.

În raport membrii Comisiei mai arată că „conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând, imediat după acordarea garanțiilor de stat, control asupra BEM, Unibank și Banca Socială. Garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datorie de stat, care a fost pusă pe umerii cetățenilor cu dobânda de 5%”.

Fluxul de știri
0