Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Casa Albă, zguduită de noi dezvăluiri în scandalul cu Ucraina

CC0 / tpsdave / White HouseБелый дом, фото из архива
Белый дом, фото из архива - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Noi dezvăluiri despre presiunile Casei Albe asupra Ucrainei au fost făcute de una dintre angajatele fostului consilier în probleme de securitate naţională, John Bolton

BRUXELLES, 16 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Fostul consilier pe securitate naţională, John Bolton, s-a alarmat în privința presiunilor exercitate de Casa Albă asupra Ucrainei pentru ca Kievul să ancheteze acțiunile fostului vicepreşedinte american Joe Biden şi i-a cerut Fionei Hill, una dintre angajatele sale, să sesizeze jurişti ai preşedinţiei, a declarat aceasta din urmă într-o audiere în Congres, transmite news.ro.

Joe Biden - Sputnik Moldova
Statele Unite ale Americii, la răscruce: Joe Biden cere destituirea lui Donald Trump

Fiona Hill s-a ocupat până în luna august de domeniul Rusiei şi Ucrainei în cadrul Consiliului de Securitate Naţională (NSC), o structură care-l asistă pe preşedintele american în afacerile internaţionale. Ea a fost audiată luni, nu mai puțin de zece ore, în comisiile Camerei Reprezentanţilor care anchetează în vederea unei destituiri a lui Donald Trump.

The New York Times şi NBC News au dezvăluit că Fiona Hill a declarat în această audiere cu uşile închise că John Bolton îl considera pe Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump ”drept o grenadă fără cui gata să arunce în aer pe toată lumea”.

Rudy Giulani se află în centrul scandalului ucrainean, în care locatarul Casei Albe este anchetat într-o procedură explozivă de destituire.

Giuliani a fost însărcinat să ceară Kievului să găsească elemente compromiţătoare cu privire la Joe Biden, posibilul adversar democrat al miliardarului republican în alegerile prezidenţiale din 2020 şi cu privire la fiul acestuia, Hunter Biden, care a făcut parte din Consiliul de Administraţie al grupului ucrainean în domeniul gazelor naturale Burisma.

New York Times, care citează elemente din depoziţia lui Fiona Hill, dezvăluie că John Bolton ar fi spus în cursul unor deliberări interne că ”eu nu particip la manevre de mici traficanţi de droguri în care se cufundă Rudy şi (Mick) Mulvaney”, secretarul general al Casei Albe.

John Bolton, care a fost demis din funcţie luna trecută, i-ar fi cerut lui Fiona Hill să contacteze un jurist de la NSC pentru a-i prezenta aceste fapte.

Audierea lui Hill pare să aducă noi elemente de acuzare în ancheta pe care democraţii au lansat-o în vederea constituirii dosarului inculpării solemne (impeachment) a lui Trump.

Locatarul Casei Albe este suspectat de faptul că a vrut să exercite presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski cu scopul de a obţine informaţii compromiţătoare despre Joe Biden şi familia acestuia.

Fluxul de știri
0