Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ludovic Orban, premierul desemnat al României

© Photo : Guvernul RomânieiPalatul Victoria
Palatul Victoria - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele României l-a desemnat în funcția de premier al țării pe Ludovic Orban. Anunțul a fost făcut acum câteva minute în cadrul unei conferințe de presă.

CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat în calitate de premier al României pe Ludoivc Orban, președintele PNL.  

Anunțul a fost făcut de șeful de la Cotroceni, în cadrul unei conferințe de presă, în urma unei noi runde de consultări cu liderii partidelor de opoziție din Parlamentul român.

Iohannis a declarat după aceste negocieri că ”se conturează un Guvern în jurul PNL-ului, care a fost singurul dispus să își asume guvernarea”.

”Guvernul va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Anticipatele nu sunt o soluție acum cu guvernul Dăncilă interimar. Așadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL”, a declarat șeful statului român.

Iohannis a evidențiat și câteva sarcini care vor sta în fața Guvernului Ludovic Orban: organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea proiectului bugetului pentru 2020.

Viorica Dăncilă - Sputnik Moldova
Guvernul României a căzut - Viorica Dăncilă a fost demisă

”Situația nu va fi simplă deloc fiindcă opoziția este atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat proiectele legislative complicate precum legea bugetului. Dar aceste lucruri sunt posibile, am toată încrederea că guvernul Orban se va ocupa la modul serios de aceste chestiuni”, a spus Iohannis.

La conferință a fost prezent și Ludovic Orban. Candidatul desemnat la funcția de premier al România a declarat că își asumă toată responsabilitatea în numele PNL și garantează că își va depune toată energia în slujba interesului public.

”Principalele priorități sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice, restructurarea amplă a aparatului guvernamental, simplificarea administrativă, readucerea competenței și profesionalismului și digitalizarea administrației; acordarea unei atenții serioase obiectivelor de investiții; consolidarea parcursului european al României și a poziției României la nivelul UE în conformitate cu pactul pe care PNL l-a semnat la inițiativa președintelui; respectarea rigorilor statului de drept, asigurarea unei independențe reale a justiției”, a declarat Orban.  

Potrivit Constituției României, candidatul desemnat de șeful statului la funcția de premier are la dispoziție 10 zile în care să decidă componența Guvernului, și să convingă partidele parlamentare să voteze învestirea noului Executiv.

Pentru învestirea Guvernului României sunt necesare 233 de voturi în Parlament.  

Fluxul de știri
0