CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Cinci troleibuze noi, cu propulsie autonomă, alb-albastre, sunt asamblate în prezent la Atelierului de reparații și asamblare al Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău" (RTEC), anunță Primăria Chișinău.
Costul unui troleibuz cu propulsie autonomă asamblat la RTEC este de 230 de mii de euro.
Cele cinci noi troleibuze cu propulsie autonomă sunt dotate cu baterii de nouă generație și vor avea o autonomie de 30 de km.
Aceste unități de transport fac parte din lotul de 15 troleibuze achiziționate în 2019 de la uzina „Belkommunmash" din Minsk. Lotul mai include 10 troleibuze de timp standard și alte 5 troleibuze cu propulsie autonomă.
O veste bună: noile unități sunt dotate cu sisteme de aer condiționat, cu câte 6 camere de supraveghere video în interior și prize USB pentru călători la fiecare set de scaune.
Blocurile optice ale troleibuzelor sunt pe bază de LED, iar oglinzile sunt cu reglaj electric.
În anul 2019, pentru achiziționarea de troleibuze noi, în bugetul Primăriei Chișinău au fost prevăzute 72 de milioane de lei.
Până la ora actuală, municipalitatea a cumpărat 247 de troleibuze de producție belarusă AKSM. Din acest total, în cadrul RTEC au fost asamblate 145 de unități, 35 de vehicule având propulsie autonomă.
Troleibuzele – cel mai important tip de transport public
Troleibuzele sunt cel mai popular tip de transport public din Chișinău, iar modernizarea parcului rămâne a fi o problemă la ordinea zilei.
Pe străzile Chișinăului circulă zilnic peste 300 de troleibuze din septembrie până în luna iunie, iar pe perioada verii numărul acestora este redus cu 20-25%, pentru că scade și fluxul de pasageri.
Vârsta medie a unui troleibuz din Chișinău este de aproximativ 10 ani, a precizat pentru Sputnik directorul RTEC, Dorin Ciornîi. Prin Capitală mai circulă troleibuze produse în 1989.
Din cele 367 de troleibuze pe care le deține Regia Transport Electric Chișinău, doar cele asamblate începând cu 2018 în Capitală sunt dotate cu aer condiționat, peste 30 la număr.
În 2012, când a început asamblarea la Chișinău a troleibuzelor produse în Belarus, autoritățile municipale anunțau că întregul parc va fi reînnoit în doi-trei ani. Au trecut șapte ani, dar obiectivul nu a fost atins.
„Avem vreo 250 de troleibuze moderne, cu podea joasă, de tip AKSM, din Belarus. Din păcate, mai avem în circulație 80 de troleibuze de tip vechi. Vârsta medie a unui troleibuz din municipiul Chișinău este de aproximativ 10 ani”, a precizat Dorin Ciornîi.