CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Da, nu e o glumă, savanții au descoperit că arborii „țipă” după ajutor.
Uneori, sunetele ascuțite emise de copaci ating nivelul de 140 de decibeli, susține într-o publicație științifică Alexandre Ponomarenko, cercetător la Universitatea Grenoble din Franţa, specializat în mecanica fluidelor.
Oamenii nu aud „strigătele” de ajutor ale copacilor pentru că acestea sunt emise pe o frecvenţă înaltă, inaccesibilă urechii umane.
Alexandre Ponomarenko a analizat fenomenul cu ajutorul unor instrumente sofisticate şi a ajuns la concluzia că sursa sunetelor misterioase este seva copacilor, potrivit echosciences-grenoble.fr.
Atunci când e secetă, seva arborilor se usucă. Ca rezultat, se reduce presiunea exercitată de sevă asupra copacului. Pe anumite porțiuni, presiunea negativă poate provoca transformarea sevei din lichid în gaz. Este un fenomen ce se aseamănă cu transformarea apei în vapori, la temperaturi înalte.
Anume „bulele de gaz” formate în interiorul sevei devin sursa „ţipetelor” de ajutor.
Cu ce poate fi comparată intensitatea sonoră de 140 de decibeli atribuită „țipetelor” copacilor? Acest nivel este considerat „prag dureros”, potrivit literaturii științifice. Un avion cu reacție produce în timpul decolării un nivel de zgomot de 130 de decibeli.
Motorul pornit al avionului cu reacție poate atinge un nivel de zgomot de 110 decibeli, un concert rock – de 100 de decibeli, zgomotul de pe stradă are o intensitate sonoră de 90 de decibeli, zgomotul trenului – de 80 de decibeli, al aspiratorului în funcțiune – 90 de decibeli, în timp ce larma dintr-un birou cu multe persoane atinge uneori nivelul de 50-60 de decibeli.
Înțelegerea fenomenului arborilor care „strigă” după ajutor poate stimula apariția unor noi tehnologii: prin ascultarea plantelor, oamenii le pot înțelege starea.
De exemplu, poate fi dezvoltat un sistem automatizat, cu microfoane speciale, care ar uda copacii atunci când aceștia suferă de sete și ar identifica arborii uscați.