Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune președintele Moldovagaz despre un eventual audit la întreprindere

© Sputnik / Miroslav RotariVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele consiliului de administrație al "Moldovagaz", Vadim Ceban, a declarat în studioul Sputnik Moldova că în trimestrul patru al anului ANRE va efectua un audit la Moldovagaz, iar o companie internațională va audita raportul financiar al întreprinderii.
Ce spune președintele Moldovagaz despre un eventual audit la întreprindere

Vadim Ceban a mai spus că la ora actuală nu putem spune că Moldovagaz ar avea dificultăți financiare pentru că are titluri executorii de 5 miliarde de lei. Anterior mai mulți experți au declarat că deși Moldovagaz deţine monopolul în sectorul gazelor naturale, întreprinderea ar fi în situaţie de faliment, adică datoriile  ar depăşi de câteva ori valoarea patrimoniului.

”Avem titluri executorii în posesia noastră de 5 miliarde de lei, pe care trebuie să încasăm de la Tiraspoltransgaz. Există un act juridic prin care ei ne sunt datori”, a precizat Ceban.
Există un pericol ca să avem probleme cu livrarea gazelor naturale? - Sputnik Moldova
Video
Ce soluții are Moldovagaz dacă la iarnă va fi sistată livrarea gazelor naturale?

Totodată, el a declarat că în timpul apropiat ANRE va efectua un audit la Moldovagaz, iar o companie internațională va audita raportul financiar al întreprinderii.

„Vom avea un audit în trimestrul 4 de la ANRE. Nu suntem împotriva unui audit. Vor decide acționarii. Acest aspect întră în competența Consiliului de Observatori al companiei. Referitor la rapoartele financiare ale întreprinderii acestea sunt auditate de companii internaționale și se prezintă acționarilor, doar că sunt și anumite costuri de circa 100000 de mii de dolari”, a precizat Vadim Ceban.

Vorbind despre managementul întreprinderii, șeful de la Moldovagaz  a spus că el urmează să fie îmbunătățit. Compania a avut pierderi operaționale pentru că nu s-au ajustat tarifele la timp, totodată sunt identificate soluții pe intern de a nu admite cheltuieli care ulterior să fie puse pe seama consumatorilor.

 „Pe anumite cazuri sunt pornite verificări pe intern și am găsit unele rezerve, reziliem contracte suspecte. Am avut pierderi operaționale pentru că nu s-au ajustat tarifele. Cauzele acestor devieri în tarif nu sânt cauzate de managementul defectuos”, a declarat Vadim Ceban.

Acţionarul principal al întreprinderii Moldovagaz este concernul rus „Gazprom”, care deţine direct cota de 50%+1 acţiune şi administrează cota de 13,4% care aparţine regiunii transnistrene. Guvernul R. Moldova deţine pachetul de blocaj de 35,3% din acţiunile„Moldovagaz”, iar alte 1,3% aparţin unor persoane fizice.

Fluxul de știri
0