Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va crește oare cota în universitățile din Federația Rusă pentru cetățenii Moldovei

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Accesați arhiva multimediaStudenți
Studenți - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an Federația Rusă examinează probabilitatea creșterii cotei pentru studenții moldoveni în instituțiile sale de învățământ superior.

CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Șeful adjunct al „Rossotrudnicestvo” Pavel Șevțov a declarat în comentariul pentru Sputnik că speră ca în acest an să fie mărită cota pentru tinerii din Moldova care doresc să-și facă studiile în instituțiile de învățământ superior din Federația Rusă.

„În fiecare an Federația Rusă examinează probabilitatea creșterii cotei pentru studenții moldoveni în instituțiile sale de învățământ superior. Ne străduim să facem tot posibilul pentru ca această cotă, cu fiecare an, să crească”, a spus Șevțov.

Potrivit acestuia, în anul curent chestiunea dată va fi examinată împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ministerul Științei și Educației din Federația Rusă.

Rusia acordă mai puține burse decât România

Rusia acordă tinerilor moldoveni un număr de burse de câteva ori mai mic decât România. Președintele Comitetului Consiliului Federației Ruse pentru afaceri externe, Konstantin Kosaciov, a comentat anterior pentru Sputnik această problemă.

Igor Dodon și Eleonora Mitrofanova - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, în discuție cu președintele Rossotrudnicestvo, Eleonora Mitrofanova – Detalii

În anul 2019 numărul total al locurilor la buget în instituțiile de învățământ superior din Rusia a fost de aproximativ 400 de mii, din care 15 mii pentru studenții străini, iar restul pentru cetățenii ruși.

„Am căutat consecvent să obțin ca această cotă (din partea Rusiei – n. red.) să fie mai mare. Acum această activitate începe să dea rezultate. Una dintre sarcinile proiectului național „Educație” (această sarcină este stabilită de către președinte) este ca până în 2024 să fie dublat numărul studenților străini care învață în Federația Rusă”, a menționat Kosaciov.

„Însă oricum aceasta este ca o picătură în ocean. Pentru că, anual, atribuim Moldovei 600 de locuri de la buget, din care 200 revin Transnistriei”, a spus senatorul, menționând că acest număr este insuficient.

Fluxul de știri
0