Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reforma ce ar salva satele Moldovei de la dispariție e în așteptare – ce spun autoritățile

© SputnikСело, Sat
Село, Sat - Sputnik Moldova
Abonare
O nouă guvernare – noi așteptări. În acordul politic semnat între ACUM și PSRM este un punct ce prevede descentralizarea.

Despre reforma administrației publice locale se vorbește de la Independență încoace, adică de 28 de ani. Deși s-au adus argumente cu duiumul că satele Moldovei riscă să dispară dacă continuă această dependență a autorităților publice locale de puterea centrală, Guvernelor și Parlamentelor care s-au perindat pe parcursul acestor peste două decenii nu le-a ajuns curaj să le ofere primarilor libertatea deplină în vederea unei bune administrări.

O casă la țară - Sputnik Moldova
Societate
Depopularea Moldovei: De ce satele încet-încet, dar sigur, devin pustii

Iată de ce, ne rotim într-un cerc vicios, din care autoritățile publice locale speră să iasă odată cu venirea la putere a unor noi actori politici, dar rămân doar cu speranța. La fel ca și fiecare cetățean al acestei țări, care vede zilnic că cineva drag își face bagajul să plece peste hotare sau o face chiar el.

Expertul Congresului Autorităților Publice Locale Alexandru Morcov este de părerea că readucerea la viață a satelor moldovenești ar fi posibilă doar dacă Parlamentul de la Chișinău va decide, în premieră, să le ofere Autorităților Publice Locale luxul și dreptul să își dezvolte localitățile pe care le conduc fără a mai fi nevoiți să umble cu mâna întinsă către cei de la Guvernare și chiar siliți să își schimbe culoarea politică doar pentru a repara un drum, un acoperiș sau un apeduct.

”Descentralizarea este unica soluție ca satele Republicii Moldova să revină la viață. Asistăm la un exod masiv al populației. Iată de ce, autoritățile Republicii Moldova trebuie să întreprindă măsuri urgente. Dacă noi nu vom regândi tot ceea ce înseamnă administrația publică locală, atunci nu vom mai putea salva nimic. Fără descentralizare, nu putem avea o dezvoltare a Republicii Moldova. Sperăm că actuala guvernare va întreprinde toate măsurile ca acest lucru să se întâmple”, a declarat expertul Congresului Autorităților Publice Locale Alexandru Morcov în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova.

Alexandru Morcov a mai adăugat că noua putere de la Chișinău se arată mult mai interesată de realizarea acestei reforme, însă pe lângă declarații, primarii așteaptă acțiuni concrete. Expertul se arată sigur că rezultatele în urma descentralizării totale se vor vedea imediat.

”Actuala guvernare are o deschidere mult mai mare aparent. Vrem să vedem și acțiuni concrete prin aprobarea unor acte legislative. Guvernele anterioare nu și-au onorat obligațiunile. Noi am propus un set de reforme vitale. Efectul se va vedea foarte repede. Noi pe lângă de această descentralizare, ar trebui să le mai dezlegăm și mâinile primarilor”, a adăugat Morcov.  

În cadrul aceleiași emisiuni, deputatul blocului ACUM Arina Spătaru spune că noua putere va face tot ce îi va sta în puteri ca să le ofere primarilor o mai multă independență, însă asta după alegerile locale. Arina Spătaru spune că noua guvernarea nu mai vrea să țină în captivitate politică primarii din țară, de aceea se caută soluții.

”Sunt om al echipei și reprezint un Bloc politic și îmi este greu să vă dau garanții, căci nu pot răspunde pentru fiecare deputat. Politizarea excesivă a administrației publice locale este în detrimentul tuturor. Neînțelegerile dinte puterea centrală și Administrația Publică Locală duc spre bugete mici și alte lucruri negative. Noi căutăm soluții. Vom veni cu legi care să prevadă alocarea unor resurse financiare mai mari”, a declarat Arina Spătaru în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Primarul satului Capaclia, Alexei Busuioc, susține că administrațiile publice locale din țară au mari așteptări și speră că primarii vor fi auziți măcar de această dată, iar reforma APL-urilor, ce prevede descentralizarea totală de puterea centrală, se va produce în sfârșit.

”În cei 28 de ani de independență, în Republica Moldova s-au schimbat guvernările: unele au fost proestice, altele prooccidentale și aproape un milion de cetățeni au plecat peste hotare. Dacă guvernarea aceasta nu o să înțeleagă că trebuie să asculte CALM-ul, va eșua ca toate guvernările de până acum. Problema noastră este că tot timpul așteptăm ca guvernanții să facă ceva în acest sens, dar... Cert este că descentralizarea este vitală”, susține Alexei Busuic.

Aleși lucru îl spune și directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui, care susține că odată cu schimbarea puterii a apărut și o speranță. Însă, este foarte important ca guvernarea să nu repete cea mai mare greșeală pe care au făcut-o vechile puteri, aceea de a-i ține dependenți de puterea centrală pe primarii din țară, spune Furdui.

Menționăm că în acordul politic semnat între componentele coaliției de guvernare, ACUM și PSRM este un punct ce prevede descentralizarea.

Fluxul de știri
0