Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spun producătorii din stânga Prutului despre români, la Festivalul Vinului de la Snagov

© Sputnik / Georgiana ArseneSărbătoarea Vinului la Snagov
Sărbătoarea Vinului la Snagov - Sputnik Moldova
Abonare
Piaţa din România este una în creştere, cel puţin în domeniul vinului, dar românii sunt încântaţi, deopotrivă, şi de mâncărurile „curate" sau de produsele de artizanat lucrate cu mare grijă.

BUCUREŞTI, 7 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Muzică, voie bună, vreme splendidă, produse noi, dar şi întâlnirea cu tradiţiile — iată cum poate fi sintetizat „Festivalul Vinului Moldovei", desfăşurat, pentru prima dată, în România.

© Sputnik / Georgiana ArseneSărbătoarea Vinului la Snagov
Sărbătoarea Vinului la Snagov - Sputnik Moldova
Sărbătoarea Vinului la Snagov

Sputnik a fost la faţa locului şi a vorbit cu producătorii moldoveni care au împărtăşit impresiile lor referitoare la consumatorii români, la piaţa noastră de desfacere, dar, în primul rând, au vorbit despre produsele cu care au venit la festival.

© Sputnik / Miroslav RotariДень вина в Кишиневе
День вина в Кишиневе - Sputnik Moldova
День вина в Кишиневе

Viorica Ombun este reprezentanta unei societăţi comerciale axată pe importul de băuturi, dar şi somelier. Spune că a venit cu vinuri noi, cu vinuri proaspete, un vin nou din gama Individual, un vin alb din Pinot Gris cu Chardonnay, cu distilate din vin din Bălţi, din zona Divin, vinuri care sunt incluse deja în Top 100 Vinarium care s-au creat cu ocazia Centenarului.

Ce spun românii despre vinurile de peste Prut?

„De la an la an, tot mai mulţi oameni iubesc vinul, în general şi îl savurează acasă, adică a crescut consumul de vin, consumul de vin premium şi asta ne bucură foarte mult. Lumea ştie exact soiurile, de unde provin, au mers la noi la crame în Moldova. Sunt mult mai cultivaţi, mult mai interesaţi de origine, de sol, de vin, de soiuri", a precizat Viorica Ombun.

Nu doar vinurile i-au încântat pe românii care stăteau la rând aşteptând să deguste alte și alte soiuri, ci şi muzica şi mâncarea. De programul artistic s-au ocupat celebrii Bunica şi Bunelul, iar despre bucătăria tradiţională din Bararabia, Sputnik a stat de vorbă cu Irina Năstas, care a venit din zona Prutului de jos, unde se păstrează tradiţiile străbunilor, după cum a mărturisit.

CC0 / Pixabay / jackmac34 / Pâine de casă
Pâine de casă - Sputnik Moldova
Pâine de casă

A venit la Festivalul Vinurilor să prezinte culinăria tradiţională moldovenească şi a început cu „minciunelele"- un soi de bucate, făcute din aluat şi care se prăjesc în ulei. În zona de unde vine, bucatele tradiţionale sunt reprezentate de sărmăluţe în foi de viţă cu carne, de regulă carne de porc, plăcinta creaţă, dar şi peştele copt, făcut după o reţetă specifică locului.

„Peştele copt, care are o varietate de a se găti, dar numai la noi în sat se găteşte aşa: se coace pe crenguţe de viţă de vie ca să nu se lipească de tavă. Se trece printr-o compoziţie de ulei, dumată, sare şi chiper roşu pisat", a explicat gospodina, care a explicat că dumata este un ingredient nelipsit din bucătăria moldovenească.

© Sputnik / Georgiana ArseneMeșterii populari la Festivalul Vinului de la Snagov
Meșterii populari la Festivalul Vinului de la Snagov - Sputnik Moldova
Meșterii populari la Festivalul Vinului de la Snagov

Meşterii populari au fost şi ei prezenţi la festival. Ecaterina Popescu este reprezentanta unui complex de meşteşuguri populare din zona Orhei. Prezintă covorul autentic, cu motive cusute, în care predomină motivele vegetale, pomul vieţii, iar Ecaterina Popescu spune că meşteriţele erau deosebit de inventive, găsind inspiraţie în tot ce vedeau în jur.

© Sputnik / Miroslav RotariДень вина в Кишиневе 2018 Ziua Națională a Vinului
День вина в Кишиневе 2018 Ziua Națională a Vinului - Sputnik Moldova
День вина в Кишиневе 2018 Ziua Națională a Vinului

„Covorul basarabean se deosebeşte de covorul altor popoare prin faptul că în el predomină ornamentul vegetal. Sunt adevărate poeme covoarele ţesute, vechi, basarabene", a explicat Ecaterina Popescu.

Festivalul vinului moldovenesc continuă şi astăzi, iar organizatorii pun la dispoziţie transport gratuit din Bucureşti la Snagov pentru toţi cei care doresc să viziteze acest eveniment.

Fluxul de știri
0