Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mâine va fi practic imposibil să ajungi la Chișinău - sute de curse vor fi suspendate

© Sputnik / OsmatescoOleg Alexa
Oleg Alexa  - Sputnik Moldova
Abonare
Transportatorii intră în grevă. Aceștia vor cere din nou Ministerului Economiei și Infrastructurii, majorarea tarifelor pentru rutele inter-urbane
Mâine va fi practic imposibil să ajungi la Chișinău - sute de curse vor fi suspendate

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că peste 250 de unități de transport vor ieși în PMAN, iar alte peste 200 vor staționa în centrele raionale și sate pentru a suspenda executarea unor curse regulate în semn de protest. APOTA cere majorarea cu 44 de bani a tarifului pentru un kilometru, adică de la 48 la 92 de bani. Astfel, dacă biletul unei călătorii te costă acum 50 de lei, atunci după majorare, costul ar ajunge la 100 de lei. Transportatorii sunt nemulțumiți de faptul că Ministerul Economiei nu pleacă urechea la solicitările lor și fac doar cu promisiuni. Așadar, mâine, țara va fi practic paralizată și va fi greu să te deplasezi spre Capitală.

”Spre deosebire de protestul din 12 septembrie 2019, manifestarea de mâine va include și suspendarea curselor regulate. Pentru a avea un transport de calitate, trebuie să le oferim șoferilor un salariu decent, căci 2000 de lei, nu este un salariu bun. Noi suntem nevoiți să procurăm piese la mâna  a doua, circulăm cu unități de transport învechite. Vor avea de suferit mulți pasageri, însă noi o altă cale nu avem”, susține Oleg Alexa.

Totodată, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a menționat că la ora actuală există un deficit de 3000 de șoferi în domeniu. Mai mult, Alexa menționează că multe curse care legau satele cu raioanele au fost suspendate pentru că nu erau rentabile.

”Noi deja avem probleme în sate. Multe rute care legau satele de raioanele Republicii Moldova au fost suspendate, operatorii au depus cereri pentru a renunța la aceste curse, iar acum oamenii sunt nevoiți să ia un taxi, să apeleze la vecini și să plătească de zece ori mai mult. Pe cei de la Ministerul Economiei nu îi interesează această problemă, iar asta e grav”, spune Oleg Alexa.

Общественный транспорт  - Sputnik Moldova
Societate
Transportatorii acuză INP că le-ar interzice organizarea protestului de mâine

Totodată, aceștia au înaintat Ministerului Economiei o listă cu solicitări care ar simplifica activitatea transportatorilor.
Menționăm că toate cursele Chișinău-Călărași, Chișinău-Strășeni, Chișinău-Cojușna, în intervalul 9:30-14:00, vor fi suspendate. Nu vor putea ajunge la Chișinău, nici locuitorii orașului Cahul, majoritatea curselor vor fi suspendate. S-au alăturat protestului și transportatorii din nordul țării, care la fel își vor suspenda un șir de curse.

În data de 12 septembrie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, a organizat prima grevă în acest sens, însă care nu s-a soldat deocamdată cu nici un rezultat, iar transportatorii au decis să recurgă la măsuri mai drastice și să sisteze rutele din întreaga țară.

Fluxul de știri
0