Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Psiholog: Prietenul fals, mai periculos decât un dușman

© Sputnik / Rodion ProcaMaria Vârlan
Maria Vârlan - Sputnik Moldova
Abonare
Prietenia adevărată înseamnă conexiune, vulnerabilitate, acceptare, încredere și comunicare. Aceasta pare o poveste în zilele noastre și puțini cred în relațiile bazate pe valori și lipsite de interes.
Psiholog: Prietenul fals este mai periculos decât un dușman

Psihologul Maria Vârlan a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova de ce oamenii au nevoie de prieteni și care sunt caracteristicile unei prietenii adevărate. Potrivit ei, relațiile create la locul de muncă, acelea dintre cunoscuți și relațiile dintre prieteni trebuie diferențiate.

"O relație adevărată de prietenie înseamnă o relație fără interes. Prietenii pe care ni-i facem de-a lungul vieții ne modelează personalitatea și dezvoltarea emoțională din copilărie si până la bătrânețe. Adesea suntem martori la situația când doi amici deschid o afacere împreună și din acel moment apare un interes financiar. În mare parte, în aceste cazuri relația de prietenie se răcește, chiar dacă uneori partenerii nu recunosc acest lucru", a spus Maria Vârlan.

Psihologul afirmă că fiecare om caută o persoană căreia să îi poată destăinui orice – lucru firesc. Totuși, această persoana trebuie să fie una de încredere, iar relațiile de prietenie trebuie testate în timp.

"Se întâmplă de multe ori să ne destăinuim și să avem încredere deplină în oamenii care ne vor trăda pe viitor. Acești "prieteni" sunt mai periculoși decât oricare dușman, pentru că un inamic nu poate dezvălui tainele necunoscute ale sufletului ", a adăugat ea.

Totodată, Maria Vârlan consideră că principalele caracteristici ale unei prietenii sunt: legătura de suflet, onestitatea, loialitatea, încrederea și capacitatea de a asculta.

"Foarte multă lume spune că după ce au trecut printr-o dezamăgire nu mai au dorința să-și facă alți prieteni. Această abordare este total greșită, pentru că omul nu poate trăi în singurătate. Psihologii îndeamnă oamenii să învețe din aceste situații și să încerce să nu greșească în următoarele relații pe care le vor crea. Prima dezamăgire reprezintă primul test de rezistență al relației de prietenie.  Prietenia adevărată se salvează. Dacă se pierde pentru totdeauna, nu e prietenie. Comunicarea eficientă este soluția oricărei probleme", a punctat psihologul.

Fluxul de știri
0