Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinul moldovenesc are anumite probleme de imagine

© Sputnik / Miroslav RotariVinuri, supermarket
Vinuri, supermarket - Sputnik Moldova
Abonare
Vinurile moldovenești de înaltă calitate aproape că lipsesc de pe piața rusească, afirmă expertul în oenologie, membru al Uniunii somelierilor și experților din Rusia.

CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. În Europa prețurile la vin au căzut. Iar producătorilor de vin din Moldova le vine tot mai greu să concureze cu producătorii de vin europeni care oferă produse ieftine. În acest context, vinificatorii moldoveni își leagă speranțele de piețele de desfacere din Est, în primul rând din Rusia. Există oare posibilitatea ca vinurile moldovenești să recapete simpatia consumatorilor ruși? Iată ce a spus expertului Denis Rudenko în studioul radio Sputnik Moldova:

”Ca atare, nimeni în Rusia nu a uitat de vinurile moldovenești. Știu că în Moldova există întreprinderi care produc vin de o calitate excepțională. Însă, cu părere de rău, acel volum mic care se exportă astăzi în Rusia este de o calitate ordinară”, a menționat Rudenko.

Moldova, pe piața mondială a vinificației - Sputnik Moldova
Locul Republicii Moldova pe piața de vinuri a lumii – Infografic

Acesta a declarat că generația tânără din Rusia, care nu a apucat vremurile când vinurile moldovenești erau reprezentate pe larg pe piața rusească, nu cunoaște practic vinurile moldovenești de calitate. De aceea, actuala generație de consumatori și-a creat impresia că Moldova produce doar niște vinuri simple, ieftine, ceea ce nu corespunde realității.

”Fie că exportatorilor le este teamă că, din cauza prețurilor mari, nu vor putea vinde vinurile de calitate înaltă, fie că importatorii ruși caută să cumpere doar vinurile ieftine, adevărul este că în Rusia nu pot fi întâlnite vinurile celor mai buni producători din Moldova”, a constatat Rudenko.

Potrivit acestuia, vinurile moldovenești de înaltă calitate practic lipsesc pe piața actuală din Rusia, unde se vând doar vinuri foarte ieftine. Ce-i drept, și printre aceste vinuri pot fi găsite unele bune, însă cu alți bani, și care se bucură chiar de o anumită popularitate.

În special, pot fi găsite vinuri acceptabile de Comrat care se vând bine. Însă la cel mai de jos segment al prețurilor, nu mai mult de 4 euro sticla.

Fluxul de știri
0